w , ,

Przepiórcze jajeczka w galarecie

Składniki:

  • jajka przepiórcze (20 sztuk)
  • żelatyna (2 łyżek stołowych)
  • olej (według uznania)
  • natka pietruszki (według uznania)
  • bulion drobiowy (2 szklanek)
  • kukurydza konserwowa (4 łyżek stołowych)
  • pomidorki koktajlowe (20 sztuk)
  • kapary (1 łyżek stołowych)

Przygotowanie:

Jajeczka ugotować na twardo (ok. 7 minut), ostudzić i obrać.
Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody i rozpuścić we wrzącym bulionie, ostudzić. Na spód natłuszczonej olejem formy do babek wlać odrobinę galarety. Kiedy zastygnie ułożyć gałązki natki oraz jajka. Zalać odrobina galarety i wstawić do lodówki do zastygnięcia. Na tężejącej galarecie ułożyć warstwę kukurydzy i również zalać galaretą. Gdy zastygnie ułożyć kapary i pomidorki. Zalać resztą galarety, przykryć folia i wstawić na parę godzin do lodówki.
Całkowicie stężałą galaretę delikatnie przełożyć na półmisek. Przekroić tak, by się nie rozpadła. Udekorować papryką konserwową i natką.

Czas przygotowania:

30 minut

Porcja dla:

8 osób

Srzydełka z kurczaka z keczupem

Marynata do dziczyzny