Składniki:
- jajka przepiórcze (20 sztuk)
- żelatyna (2 łyżek stołowych)
- olej (według uznania)
- natka pietruszki (według uznania)
- bulion drobiowy (2 szklanek)
- kukurydza konserwowa (4 łyżek stołowych)
- pomidorki koktajlowe (20 sztuk)
- kapary (1 łyżek stołowych)
Przygotowanie:
Jajeczka ugotować na twardo (ok. 7 minut), ostudzić i obrać.
Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody i rozpuścić we wrzącym bulionie, ostudzić. Na spód natłuszczonej olejem formy do babek wlać odrobinę galarety. Kiedy zastygnie ułożyć gałązki natki oraz jajka. Zalać odrobina galarety i wstawić do lodówki do zastygnięcia. Na tężejącej galarecie ułożyć warstwę kukurydzy i również zalać galaretą. Gdy zastygnie ułożyć kapary i pomidorki. Zalać resztą galarety, przykryć folia i wstawić na parę godzin do lodówki.
Całkowicie stężałą galaretę delikatnie przełożyć na półmisek. Przekroić tak, by się nie rozpadła. Udekorować papryką konserwową i natką.
Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody i rozpuścić we wrzącym bulionie, ostudzić. Na spód natłuszczonej olejem formy do babek wlać odrobinę galarety. Kiedy zastygnie ułożyć gałązki natki oraz jajka. Zalać odrobina galarety i wstawić do lodówki do zastygnięcia. Na tężejącej galarecie ułożyć warstwę kukurydzy i również zalać galaretą. Gdy zastygnie ułożyć kapary i pomidorki. Zalać resztą galarety, przykryć folia i wstawić na parę godzin do lodówki.
Całkowicie stężałą galaretę delikatnie przełożyć na półmisek. Przekroić tak, by się nie rozpadła. Udekorować papryką konserwową i natką.
Czas przygotowania:
30 minut
Porcja dla:
8 osób