w , , ,

Placek z filecikami anchois i oliwkami

Składniki:

  • ciasto farancuskie mrożone (1 porcja)
  • cebula (2 sztuk)
  • czosnek (2 ząbki)
  • oliwa (2 łyżek stołowych)
  • tymianek (według uznania)
  • wino białe wytrawne (4 łyżek stołowych)
  • pomidory (4 sztuk)
  • oregano (według uznania)
  • ser żółty (100 gramów)
  • fileciki anchois (1 puszka)
  • oliwki czarne (5 łyżek stołowych)
  • żółtka (1 sztuk)
  • pieprz (według uznania)
  • sól (według uznania)

Przygotowanie:

Oczyszczoną cebulę oraz czosnek posiekać i zeszklić na oliwie. Posypać posiekanym tymiankiem, pieprzem oraz solą, podlać winem i dusić 6 minut na małym ogniu, ostudzić.
Rozmrożone w lodówce ciasto ułożyć na wyścielonej papierem do pieczenia blasze. Na cieście rozłożyć podsmażona cebulę z czosnkiem, pozostawiając wolny brzeg o szerokości 2 cm. Na cebuli ułożyć pomidory i posypać oregano, sola oraz pieprzem i startym żółtym serem. Osączone z zalewy fileciki pokroić wzdłuż na połówki i ułożyć na wierzchu ciasta, formując kratkę. W środku kratek ułożyć oliwki. Rozmąconym żółtkiem posmarować wolny brzeg ciasta. Piec 30 minut w 200 stopniach.

Czas przygotowania:

45 minut

Porcja dla:

6 osób

Móżdżek po chińsku

Sos agrestowy