Składniki:
- ciasto farancuskie mrożone (1 porcja)
- cebula (2 sztuk)
- czosnek (2 ząbki)
- oliwa (2 łyżek stołowych)
- tymianek (według uznania)
- wino białe wytrawne (4 łyżek stołowych)
- pomidory (4 sztuk)
- oregano (według uznania)
- ser żółty (100 gramów)
- fileciki anchois (1 puszka)
- oliwki czarne (5 łyżek stołowych)
- żółtka (1 sztuk)
- pieprz (według uznania)
- sól (według uznania)
Przygotowanie:
Oczyszczoną cebulę oraz czosnek posiekać i zeszklić na oliwie. Posypać posiekanym tymiankiem, pieprzem oraz solą, podlać winem i dusić 6 minut na małym ogniu, ostudzić.
Rozmrożone w lodówce ciasto ułożyć na wyścielonej papierem do pieczenia blasze. Na cieście rozłożyć podsmażona cebulę z czosnkiem, pozostawiając wolny brzeg o szerokości 2 cm. Na cebuli ułożyć pomidory i posypać oregano, sola oraz pieprzem i startym żółtym serem. Osączone z zalewy fileciki pokroić wzdłuż na połówki i ułożyć na wierzchu ciasta, formując kratkę. W środku kratek ułożyć oliwki. Rozmąconym żółtkiem posmarować wolny brzeg ciasta. Piec 30 minut w 200 stopniach.
Rozmrożone w lodówce ciasto ułożyć na wyścielonej papierem do pieczenia blasze. Na cieście rozłożyć podsmażona cebulę z czosnkiem, pozostawiając wolny brzeg o szerokości 2 cm. Na cebuli ułożyć pomidory i posypać oregano, sola oraz pieprzem i startym żółtym serem. Osączone z zalewy fileciki pokroić wzdłuż na połówki i ułożyć na wierzchu ciasta, formując kratkę. W środku kratek ułożyć oliwki. Rozmąconym żółtkiem posmarować wolny brzeg ciasta. Piec 30 minut w 200 stopniach.
Czas przygotowania:
45 minut
Porcja dla:
6 osób