Składniki:

  • mięso mielone wołowe (1 kilogramów)
  • cebula (1 sztuk)
  • czosnek (2 ząbki)
  • pomidor (6 sztuk)
  • jabłko (1 sztuk)
  • oliwka (18 sztuk)
  • rodzynki (100 gramów)
  • olej (4 łyżek stołowych)
  • sól (według uznania)
  • pieprz (według uznania)

Przygotowanie:

Drobno posiekaną cebulę i czosnek zeszklić na oleju, dodać mięso, obrane i drobno pokrojone pomidory, obrane i pokrojone na ćwiartki jabłka, drobno pokrojone oliwki i wymoczone rodzynki. Przyprawić solą oraz pieprzem, mieszając zagotować. Dusić ok.15 minut pod przykryciem na małym ogniu. Potrawa powinna być prawie sucha. Podawać z ryżem.

Czas przygotowania:

50 minut

Porcja dla:

4 osób

Baranina duszona po gruzińsku

Pieczeń peklowana po śląsku