w , ,

Pierś indycza faszerowana białą kiełbasą

Składniki:

  • pierś indyka (1 kilogramów)
  • sok z cytryny (według uznania)
  • pory (1 sztuk)
  • masło (3 łyżek stołowych)
  • listki tymianku (według uznania)
  • listki szałwii (według uznania)
  • listki rozmarynmu (według uznania)
  • listki oregano (według uznania)
  • kiełbasa biała surowa (300 gramów)
  • curry (2 łyżek deserowych)
  • olej (2 łyżek stołowych)
  • pieprz (według uznania)
  • sól (według uznania)

Przygotowanie:

Umyty, osuszony filet rozciąć tak, aby powstał prostokątny plaster mięsa. Natrzeć go sola oraz pieprzem i obficie skropić sokiem z cytryny. Odstawić na 20 minut. Oczyszczony por naciąć wzdłuż tak, aby liście dały się szeroko rozłożyć. Obsmażyć na maśle, oprószyć sola oraz pieprzem i osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku. Opłukane zioła osaczyć i oderwać listki. Z kiełbasy osunąć skórę, a mięso rozgnieść i wymieszać z curry i ziołami. na rozłożonym płacie mięsa rozłożyć liście pora tak, aby na siebie zachodziły. Rozsmarować farsz z białej kiełbasy. Mięso zwinąć i związać nicią kuchenną. posmarować pieczeń olejem, włożyć do brytfanny. Piec ok. 80 minut w 190 stopniach. Kroić w plastry. Podawać na ciepło lub na zimno.

Czas przygotowania:

90 minut

Porcja dla:

6 osób

Ekspresowy placek z jabłkami

Kompot z fig