Składniki:
- pierś indyka (1 kilogramów)
- sok z cytryny (według uznania)
- pory (1 sztuk)
- masło (3 łyżek stołowych)
- listki tymianku (według uznania)
- listki szałwii (według uznania)
- listki rozmarynmu (według uznania)
- listki oregano (według uznania)
- kiełbasa biała surowa (300 gramów)
- curry (2 łyżek deserowych)
- olej (2 łyżek stołowych)
- pieprz (według uznania)
- sól (według uznania)
Przygotowanie:
Umyty, osuszony filet rozciąć tak, aby powstał prostokątny plaster mięsa. Natrzeć go sola oraz pieprzem i obficie skropić sokiem z cytryny. Odstawić na 20 minut. Oczyszczony por naciąć wzdłuż tak, aby liście dały się szeroko rozłożyć. Obsmażyć na maśle, oprószyć sola oraz pieprzem i osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku. Opłukane zioła osaczyć i oderwać listki. Z kiełbasy osunąć skórę, a mięso rozgnieść i wymieszać z curry i ziołami. na rozłożonym płacie mięsa rozłożyć liście pora tak, aby na siebie zachodziły. Rozsmarować farsz z białej kiełbasy. Mięso zwinąć i związać nicią kuchenną. posmarować pieczeń olejem, włożyć do brytfanny. Piec ok. 80 minut w 190 stopniach. Kroić w plastry. Podawać na ciepło lub na zimno.
Czas przygotowania:
90 minut
Porcja dla:
6 osób