Składniki:
- mąka pszenna (3 szklanek)
- woda (1 szklanek)
- opieńki (50 dekagramów)
- bułka tarta (3 łyżek stołowych)
- cebula (2 sztuk)
- sól (1 szczypta)
- pieprz (1 szczypta)
- masło (3 łyżek stołowych)
Przygotowanie:
Opieńki gotować w osolonej wodzie ok. 30 min. Odcedzić, wystudzić. Cebulę pokroić w grubą kostkę, podsmażyć na oleju. Grzyby i cebulę zemleć w maszynce do mięsa. Farsz zagęścić tartą bułką, dodać sól i pieprz do smaku. Z mąki, przegotowanej, letniej wody i soli wyrobić dość lekkie ciasto i lepić pierogi. Gotować we wrzątku 3 min. od wypłynięcia. Polać pierogi roztopionym masłem i zrumienioną tartą bułką.
Czas przygotowania:
60 minut
Porcja dla:
6 osób