Składniki:

  • mąka pszenna (3 szklanek)
  • woda (1 szklanek)
  • opieńki (50 dekagramów)
  • bułka tarta (3 łyżek stołowych)
  • cebula (2 sztuk)
  • sól (1 szczypta)
  • pieprz (1 szczypta)
  • masło (3 łyżek stołowych)

Przygotowanie:

Opieńki gotować w osolonej wodzie ok. 30 min. Odcedzić, wystudzić. Cebulę pokroić w grubą kostkę, podsmażyć na oleju. Grzyby i cebulę zemleć w maszynce do mięsa. Farsz zagęścić tartą bułką, dodać sól i pieprz do smaku. Z mąki, przegotowanej, letniej wody i soli wyrobić dość lekkie ciasto i lepić pierogi. Gotować we wrzątku 3 min. od wypłynięcia. Polać pierogi roztopionym masłem i zrumienioną tartą bułką.

Czas przygotowania:

60 minut

Porcja dla:

6 osób

Filet z dorsza z czosnkiem

Dip czosnkowy