w ,

Piernik kawowy

Składniki:

  • mąka (3 szklanek)
  • tłuszcz (1 łyżek stołowych)
  • cukier (1 szklanek)
  • mocna kawa (1 szklanek)
  • jajka (4 sztuk)
  • miód (1 szklanek)
  • soda (1 łyżek deserowych)
  • przyprawa korzenna (według uznania)

Przygotowanie:

Miód rozgrzać w rondelku, dodać napar kawy, wymieszać, zagotować i odstawić do wystygnięcia.
Żółtko utrzeć z cukrem i połączyć z tłuszczem. Cały czas ucierając stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z sodą oraz przyprawą korzenną. Następnie nadal ucierając wlewać stopniowo przestudzony miód z kawą. Na koniec z białek ubić sztywną pianę, dodać do ciasta i dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą blaszki , wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 50-60 minut.Po wystudzeniu polać czekoladą.

Czas przygotowania:

70 minut

Porcja dla:

8 osób

Placek dyniowy

Zawijance wieprzowe z serem plesniowym