Składniki:
- mąka (3 szklanek)
- tłuszcz (1 łyżek stołowych)
- cukier (1 szklanek)
- mocna kawa (1 szklanek)
- jajka (4 sztuk)
- miód (1 szklanek)
- soda (1 łyżek deserowych)
- przyprawa korzenna (według uznania)
Przygotowanie:
Miód rozgrzać w rondelku, dodać napar kawy, wymieszać, zagotować i odstawić do wystygnięcia.
Żółtko utrzeć z cukrem i połączyć z tłuszczem. Cały czas ucierając stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z sodą oraz przyprawą korzenną. Następnie nadal ucierając wlewać stopniowo przestudzony miód z kawą. Na koniec z białek ubić sztywną pianę, dodać do ciasta i dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą blaszki , wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 50-60 minut.Po wystudzeniu polać czekoladą.
Żółtko utrzeć z cukrem i połączyć z tłuszczem. Cały czas ucierając stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z sodą oraz przyprawą korzenną. Następnie nadal ucierając wlewać stopniowo przestudzony miód z kawą. Na koniec z białek ubić sztywną pianę, dodać do ciasta i dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą blaszki , wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 50-60 minut.Po wystudzeniu polać czekoladą.
Czas przygotowania:
70 minut
Porcja dla:
8 osób