Składniki:
- papryka czerwona (12 sztuk)
- olej (0.5 szklanek)
- cebula (1 sztuk)
- pomidor (3 sztuk)
- czosnek (4 ząbki)
- natka pietruszki (1 łyżek stołowych)
- koperek (1 łyżek stołowych)
- mąka (4 sztuk)
- sól (według uznania)
Przygotowanie:
Papryki opiekamy, obieramy ze skórek, obtaczamy w mące i smażymy w mocno podgrzanym oleju. Układamy je w dużym naczyniu – ogonkami na zewnątrz. Następnie przygotowujemy sos pomidorowy. Pokrojoną cebulę smażymy w oleju, w którym smażyliśmy papryki. Dodajemy obrane i starte na tarce pomidory. Gotujemy wszystko na małym ogniu aż sos zgęstnieje. Wtedy zdejmujemy go z ognia i dodajemy pokrojony drobno czosnek, koperek i pietruszkę. Papryczki zalewamy sosem i podajemy gdy ostygną.
Czas przygotowania:
25 minut
Porcja dla:
4 osób