w ,

Pieczone papryki w sosie pomidorowym

Składniki:

  • papryka czerwona (12 sztuk)
  • olej (0.5 szklanek)
  • cebula (1 sztuk)
  • pomidor (3 sztuk)
  • czosnek (4 ząbki)
  • natka pietruszki (1 łyżek stołowych)
  • koperek (1 łyżek stołowych)
  • mąka (4 sztuk)
  • sól (według uznania)

Przygotowanie:

Papryki opiekamy, obieramy ze skórek, obtaczamy w mące i smażymy w mocno podgrzanym oleju. Układamy je w dużym naczyniu – ogonkami na zewnątrz. Następnie przygotowujemy sos pomidorowy. Pokrojoną cebulę smażymy w oleju, w którym smażyliśmy papryki. Dodajemy obrane i starte na tarce pomidory. Gotujemy wszystko na małym ogniu aż sos zgęstnieje. Wtedy zdejmujemy go z ognia i dodajemy pokrojony drobno czosnek, koperek i pietruszkę. Papryczki zalewamy sosem i podajemy gdy ostygną.

Czas przygotowania:

25 minut

Porcja dla:

4 osób

Mięta pieprzowa mentha piperita

Lazania z porami