w ,

Pieczeń wołowa z fenkułem

Składniki:

  • mieso wołowe (1 kilogramów)
  • fenkuł (1 sztuk)
  • marchewka (3 sztuk)
  • cebula (1 sztuk)
  • przecier pomidorowy (3 łyżek deserowych)
  • masło (1 łyżek stołowych)
  • bulion (0,5 litrów)
  • wino biale (1 szklanek)
  • wino czerwone (0,5 szklanek)
  • sok z cytryny (0,5 sztuk)
  • czosnek (1 ząbki)
  • tymianek (według uznania)
  • musztarda (1 łyżek stołowych)
  • olej (4 łyżek stołowych)
  • śmietana (2 łyżek stołowych)
  • sól (według uznania)
  • pieprz biały (według uznania)
  • pieprz czarny (według uznania)

Przygotowanie:

Umyte, osuszone mięso natrzeć solą oraz pieprzem, posmarować musztardą i obsmażyć ze wszystkich stron. Oczyszczoną drobno posiekaną cebulę i czosnek dodać do mięsa i poddusić. Dodać oczyszczone, drobno pokrojone marchewki, zalać bulionem i pod przykryciem dusić ok. 90 minut. W trakcie duszenia dolać czerwone wino i dodać przecier pomidorowy. Doprawić sola oraz czarnym pieprzem.
Oczyszczony fenkuł pokroić na ćwiartki, poddusić na maśle, zalać białym winem, doprawić sola oraz białym pieprzem i dusić jeszcze 20 minut.
Na podgrzany półmisek wyjąć pieczeń, a obok ułożyć ćwiartki fenkułu. Sos doprawić sokiem z cytryny i tymiankiem. Połączyć z gęsta śmietana. Pieczeń polać niewielka ilością sosu, a resztę podać w sosjerce.

Czas przygotowania:

140 minut

Porcja dla:

6 osób

Tort marcepanowy

Szpinak z ryżem