Składniki:
- mieso wołowe (1 kilogramów)
- fenkuł (1 sztuk)
- marchewka (3 sztuk)
- cebula (1 sztuk)
- przecier pomidorowy (3 łyżek deserowych)
- masło (1 łyżek stołowych)
- bulion (0,5 litrów)
- wino biale (1 szklanek)
- wino czerwone (0,5 szklanek)
- sok z cytryny (0,5 sztuk)
- czosnek (1 ząbki)
- tymianek (według uznania)
- musztarda (1 łyżek stołowych)
- olej (4 łyżek stołowych)
- śmietana (2 łyżek stołowych)
- sól (według uznania)
- pieprz biały (według uznania)
- pieprz czarny (według uznania)
Przygotowanie:
Umyte, osuszone mięso natrzeć solą oraz pieprzem, posmarować musztardą i obsmażyć ze wszystkich stron. Oczyszczoną drobno posiekaną cebulę i czosnek dodać do mięsa i poddusić. Dodać oczyszczone, drobno pokrojone marchewki, zalać bulionem i pod przykryciem dusić ok. 90 minut. W trakcie duszenia dolać czerwone wino i dodać przecier pomidorowy. Doprawić sola oraz czarnym pieprzem.
Oczyszczony fenkuł pokroić na ćwiartki, poddusić na maśle, zalać białym winem, doprawić sola oraz białym pieprzem i dusić jeszcze 20 minut.
Na podgrzany półmisek wyjąć pieczeń, a obok ułożyć ćwiartki fenkułu. Sos doprawić sokiem z cytryny i tymiankiem. Połączyć z gęsta śmietana. Pieczeń polać niewielka ilością sosu, a resztę podać w sosjerce.
Oczyszczony fenkuł pokroić na ćwiartki, poddusić na maśle, zalać białym winem, doprawić sola oraz białym pieprzem i dusić jeszcze 20 minut.
Na podgrzany półmisek wyjąć pieczeń, a obok ułożyć ćwiartki fenkułu. Sos doprawić sokiem z cytryny i tymiankiem. Połączyć z gęsta śmietana. Pieczeń polać niewielka ilością sosu, a resztę podać w sosjerce.
Czas przygotowania:
140 minut
Porcja dla:
6 osób