w ,

Pasta alla pomarola

Składniki:

  • seler naciowy (1 łodyga)
  • bazylia (6 listków)
  • parmezan starty (według uznania)
  • pomidor bez skórki (0.5 kilogramów)
  • czosnek (3 ząbki)
  • oliwa z oliwek (według uznania)
  • cebula (według uznania)
  • makaron (500 gramów)

Przygotowanie:

Czosnek i cebulkę wraz z selerem podsmażyć na oliwie z oliwek na złocisty kolor.Dodać rozgniecione pomidory oraz połowę listków bazylii. Gotować przez 0,5 godziny na małym ogniu, doprawić do smaku.Podać na talerzu z makaronem. Posypać bądź postawić na stolę starty parmezan tak aby każdy nałożył sobie odpowiednią porcję , posypać bazyliom. klasyczny sos pomidorowy można wzbogacić na 100 innych sposobów dodając np: śmietanę, rozgniecionego tuńczyka, pastę sardelową, frutti di mare, kawior, parówki lub inną dowolna wędlinę itd…..

Czas przygotowania:

30 minut

Porcja dla:

2 osób

Kapusta pekińska z migdałami

Paprykowy gulasz z wołowiny