Składniki:
- seler naciowy (1 łodyga)
- bazylia (6 listków)
- parmezan starty (według uznania)
- pomidor bez skórki (0.5 kilogramów)
- czosnek (3 ząbki)
- oliwa z oliwek (według uznania)
- cebula (według uznania)
- makaron (500 gramów)
Przygotowanie:
Czosnek i cebulkę wraz z selerem podsmażyć na oliwie z oliwek na złocisty kolor.Dodać rozgniecione pomidory oraz połowę listków bazylii. Gotować przez 0,5 godziny na małym ogniu, doprawić do smaku.Podać na talerzu z makaronem. Posypać bądź postawić na stolę starty parmezan tak aby każdy nałożył sobie odpowiednią porcję , posypać bazyliom. klasyczny sos pomidorowy można wzbogacić na 100 innych sposobów dodając np: śmietanę, rozgniecionego tuńczyka, pastę sardelową, frutti di mare, kawior, parówki lub inną dowolna wędlinę itd…..
Czas przygotowania:
30 minut
Porcja dla:
2 osób