Składniki:
- cebula (1 sztuk)
- czosnek (2 ząbki)
- papryka czerwona (1 sztuk)
- papryka zielona (1 sztuk)
- fasolka szparagowa (20 sztuk)
- ciecierzyca z zalewy (0,5 szklanek)
- pomidory (3 sztuk)
- ryż (100 gramów)
- groszek zielony (100 gramów)
- fasola czerwona (1 puszka)
- oliwa (3 łyżek stołowych)
- bulion warzywny (1 litrów)
- cytryna (1 sztuk)
- szafran (1 szczypta)
- sól (według uznania)
Przygotowanie:
Oczyszczoną cebulę i czosnek posiekać, a oczyszczoną paprykę pokroić na paski. Oczyszczoną fasolkę pokroić na kawałki. Ciecierzyce osączyć, a sparzone pomidory obrać ze skórki i pokroić na kawałki. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć cebulę, czosnek oraz paprykę. Wsypać ryz, dodać fasolkę szparagową oraz pomidory, wlać bulion i gotować, aż ryż prawie całkowicie wchłonie płyn (ok. 20 minut). Dodać ciecierzycę, groszek oraz osączona z zalewy i opłukana czerwoną fasolę. Doprawić do smaku i wrzucić szafran. Mieszając, gotować 5 minut. Podawać z kawałkami cytryny.
Czas przygotowania:
40 minut
Porcja dla:
2 osób