w , ,

Paella z warzywami

Składniki:

  • cebula (1 sztuk)
  • czosnek (2 ząbki)
  • papryka czerwona (1 sztuk)
  • papryka zielona (1 sztuk)
  • fasolka szparagowa (20 sztuk)
  • ciecierzyca z zalewy (0,5 szklanek)
  • pomidory (3 sztuk)
  • ryż (100 gramów)
  • groszek zielony (100 gramów)
  • fasola czerwona (1 puszka)
  • oliwa (3 łyżek stołowych)
  • bulion warzywny (1 litrów)
  • cytryna (1 sztuk)
  • szafran (1 szczypta)
  • sól (według uznania)

Przygotowanie:

Oczyszczoną cebulę i czosnek posiekać, a oczyszczoną paprykę pokroić na paski. Oczyszczoną fasolkę pokroić na kawałki. Ciecierzyce osączyć, a sparzone pomidory obrać ze skórki i pokroić na kawałki. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć cebulę, czosnek oraz paprykę. Wsypać ryz, dodać fasolkę szparagową oraz pomidory, wlać bulion i gotować, aż ryż prawie całkowicie wchłonie płyn (ok. 20 minut). Dodać ciecierzycę, groszek oraz osączona z zalewy i opłukana czerwoną fasolę. Doprawić do smaku i wrzucić szafran. Mieszając, gotować 5 minut. Podawać z kawałkami cytryny.

Czas przygotowania:

40 minut

Porcja dla:

2 osób

Sałatka paprykowo-pomidorowa

Śledzie siekane