Składniki:

  • ryż japoński (250 gramów)
  • nori(glony) (2 sztuk)
  • ocet ryżowy (1 łyżek deserowych)
  • cukier (1 łyżek deserowych)
  • sól (według uznania)
  • furikake(posypka do ryżu) (według uznania)

Przygotowanie:

Ryż ugotować w garnku o głębokim dnie. Użyć tyle samo wody i ryżu. Gotujemy przez 8 minut na małym ogniu po czym zwiększamy na max i odparowujemy wodę. Tak przygotowany ryż pozostawiamy bez odcedzania. Dodać ocet ryżowy, cukier i sol lub gotową posypkę(furikake) do smaku. Mokrymi rękami lepimy kuleczki, robimy otwór w środku, do którego dajemy farsz. Formujemy trójkąty, które zaklejamy cieniutkim paskiem nori.

Czas przygotowania:

20 minut

Porcja dla:

4 osób

Majonez wegetariański

Bażant duszony