Składniki:
- Cynamon (1 szczypta)
- świeża mięta (1 szczypta)
- gałka muszkatołowa (1 szczypta)
- goździk (5 kostek)
- imbir (1 szczypta)
- wódka (1,5 litrów)
- miód (1 szklanek)
- cukier (1 szklanek)
- melisa (1 łyżek deserowych)
- róża cukrowa (1 łyżek stołowych)
- woda (1 szklanek)
Przygotowanie:
Płatki róż zagotować z przyprawami (przez 20 minut)następnie dodać cukier, miód i wódkę i dalej gotować przez 10 minut, gotować tak aby wywar nie wrzał. Ostudzić i wlać do gąsiorka zamknąć szczelnie, odstawić w ciemne i ciepłe miejsce na 5-6 dni. Kiedy płyn stanie się klarowny,przelać przez bibułkę, do butelki i pozostawić na 5-6 dni, oczywiście zakorkować.
Czas przygotowania:
30 minut
Porcja dla:
1 osoby