Składniki:

  • natka pietruszki (1 sztuk)
  • szpinak (500 gramów)
  • szalotka (100 gramów)
  • masło (100 gramów)
  • śmietana kremówka (250 mililitrów)
  • sok z cytryny (3 łyżek stołowych)
  • pomidory (500 gramów)
  • ocet balsamiczny (2 łyżek stołowych)
  • ocet malionowy (1 łyżek stołowych)
  • oliwa (4 łyżek stołowych)
  • sól (według uznania)
  • pieprz (według uznania)
  • cukier (według uznania)

Przygotowanie:

Szalotkę pokroić w kostkę i wraz z listkami pietruszki i szpinakiem blanszować ok. 2 min. w osolonej wodzie. Przelać zimną wodą i odcisnąć.
Warzywa zmiksować z masłem, dodać 50 ml śmietany i wymieszać. Doprawić solą, pieprzem, szczyptą cukru i sokiem z cytryny. 200 ml śmietany ubić, dodać do masy, delikatnie wymieszać i chłodzić ok. 1 godzinę.
Pomidory sparzyć, obrać, usunąć pestki i pokroić w kosteczkę.
Ocet balsamiczny i malinowy wymieszać, dodać sól, pieprz, szczyptę cukru i stale mieszając wlewać oliwę i dodać pomidory.
Wykrawać kuleczki i podawać z sosem.

Czas przygotowania:

40 minut

Porcja dla:

8 osób

Pizza po polsku

Sałatka nicejska z jajkiem