Składniki:
- natka pietruszki (1 sztuk)
- szpinak (500 gramów)
- szalotka (100 gramów)
- masło (100 gramów)
- śmietana kremówka (250 mililitrów)
- sok z cytryny (3 łyżek stołowych)
- pomidory (500 gramów)
- ocet balsamiczny (2 łyżek stołowych)
- ocet malionowy (1 łyżek stołowych)
- oliwa (4 łyżek stołowych)
- sól (według uznania)
- pieprz (według uznania)
- cukier (według uznania)
Przygotowanie:
Szalotkę pokroić w kostkę i wraz z listkami pietruszki i szpinakiem blanszować ok. 2 min. w osolonej wodzie. Przelać zimną wodą i odcisnąć.
Warzywa zmiksować z masłem, dodać 50 ml śmietany i wymieszać. Doprawić solą, pieprzem, szczyptą cukru i sokiem z cytryny. 200 ml śmietany ubić, dodać do masy, delikatnie wymieszać i chłodzić ok. 1 godzinę.
Pomidory sparzyć, obrać, usunąć pestki i pokroić w kosteczkę.
Ocet balsamiczny i malinowy wymieszać, dodać sól, pieprz, szczyptę cukru i stale mieszając wlewać oliwę i dodać pomidory.
Wykrawać kuleczki i podawać z sosem.
Warzywa zmiksować z masłem, dodać 50 ml śmietany i wymieszać. Doprawić solą, pieprzem, szczyptą cukru i sokiem z cytryny. 200 ml śmietany ubić, dodać do masy, delikatnie wymieszać i chłodzić ok. 1 godzinę.
Pomidory sparzyć, obrać, usunąć pestki i pokroić w kosteczkę.
Ocet balsamiczny i malinowy wymieszać, dodać sól, pieprz, szczyptę cukru i stale mieszając wlewać oliwę i dodać pomidory.
Wykrawać kuleczki i podawać z sosem.
Czas przygotowania:
40 minut
Porcja dla:
8 osób