w ,

Miodowe żeberka z cukinią

Składniki:

  • musztarda (1 łyżek stołowych)
  • miód (2 łyżek stołowych)
  • żeberka wieprzowe (4 sztuk)
  • sól (według uznania)
  • pieprz (według uznania)
  • cukinia (2 sztuk)
  • pomidor (2 sztuk)
  • oliwa (2 łyżek stołowych)
  • cytryna (1 sztuk)
  • czosnek (1 ząbki)

Przygotowanie:

Musztardę utrzeć z miodem. Żeberka natrzeć z solą i pieprzem, ułożyć na grillu, piec 20 minut. Od czasu do czasu odwracać i smarować pastą miodowo-musztardową. Cukinie przekroić na połówki. Każdą naciąć wzdłuż 3 razy, ułożyć na folii aluminiowej. Pomidory pokroić w plasterki, ułożyć na cukiniach tak, aby powstał wachlarz. Czosnek przecisnąć przez praskę. Cytrynę sparzyć, otrzeć ze skórki. Czosnek wymieszać z oliwą i skórką cytrynową, przyprawić solą i pieprzem. Posmarować wachlarzyki z cukinii, grillować 10 minut. Podawać do żeberek.

Czas przygotowania:

35 minut

Porcja dla:

4 osób

Dip czosnkowy

Kolorowe placki ziemniaczane