w ,

Meksykańskie klopsiki

Składniki:

  • mięso mielone (60 dekagramów)
  • natka pietruszki (4 sztuk)
  • oregano (4 sztuk)
  • bazylia (4 sztuk)
  • papryczka chili (1 sztuk)
  • sok cytrynowy zagęszczony (według uznania)
  • olej (według uznania)
  • papryka zielona marynowana (według uznania)
  • szczypiorek (0.5 pęczek)
  • jajko (1 sztuk)
  • bułka tarta (6 łyżek stołowych)

Przygotowanie:

Opłukać zioła, listki oderwać od gałązek. Drobno je posiekać. Opłukać szczypiorek, także go posiekać. Papryczkę rozkroić wzdłuż, usunąć nasionka, strączek pokroić w drobną kosteczkę. Do mięsa mielonego dodać połowę szczypiorku i pozostałe zioła oraz papryczkę chili. Dosypać 4 łyżki bułki tartej, wbić jajko. Dolać 2-3 łyżki wody. Przyprawić solą, pieprzem i sosem tabasco. Wyrobić jednolitą masę. Z masy formować kulki, panierować je w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej, na nim usmażyć klopsiki na złoto brązowo. Podawać z marynowaną papryką i ostrym sosem pomidorowym.

Czas przygotowania:

25 minut

Porcja dla:

4 osób

Papka warzywna z żółtkiem

Zupa krem ze szpinaku