Składniki:
- mięso mielone (60 dekagramów)
- natka pietruszki (4 sztuk)
- oregano (4 sztuk)
- bazylia (4 sztuk)
- papryczka chili (1 sztuk)
- sok cytrynowy zagęszczony (według uznania)
- olej (według uznania)
- papryka zielona marynowana (według uznania)
- szczypiorek (0.5 pęczek)
- jajko (1 sztuk)
- bułka tarta (6 łyżek stołowych)
Przygotowanie:
Opłukać zioła, listki oderwać od gałązek. Drobno je posiekać. Opłukać szczypiorek, także go posiekać. Papryczkę rozkroić wzdłuż, usunąć nasionka, strączek pokroić w drobną kosteczkę. Do mięsa mielonego dodać połowę szczypiorku i pozostałe zioła oraz papryczkę chili. Dosypać 4 łyżki bułki tartej, wbić jajko. Dolać 2-3 łyżki wody. Przyprawić solą, pieprzem i sosem tabasco. Wyrobić jednolitą masę. Z masy formować kulki, panierować je w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej, na nim usmażyć klopsiki na złoto brązowo. Podawać z marynowaną papryką i ostrym sosem pomidorowym.
Czas przygotowania:
25 minut
Porcja dla:
4 osób