w ,

Kurczak z jarzynami

Składniki:

  • kurze piersi (300 gramów)
  • cebula dymka (2 sztuk)
  • mały kawałek imbiru (1 sztuk)
  • kawałek pedu bambusa (1 sztuk)
  • papryka czerwona (1 sztuk)
  • seler naciowy, łodyga (1 sztuk)
  • sos sojowy (2 łyżek stołowych)
  • sherry (1 łyżek stołowych)
  • białka (1 sztuk)
  • mąka ziemniaczana (1 łyżek stołowych)
  • olej (według uznania)
  • sól (według uznania)

Przygotowanie:

Umyte mięso pokroić na paski wielkości zapałki. W miseczce wymieszać łyżkę oleju sojowego z mąką i białkiem, dodać pokrojone mięso i odstawić na 15 minut.
Oczyszczone jarzyny pokroić na paski, a pęd bambusa na plasterki, a następnie na słupki wielkości zapałki. Imbir pokroić na płatki, a następnie na bardzo cienkie słupki. Łodygę selera pokroić w poprzek na plasterki, a cebulki posiekać.
Na dużej patelni rozgrzać olej, wrzucić pokrojone mięso i smażyć 2 minuty, mieszając. Dodać imbir i cebulki, a następnie paprykę, seler i bambus. Smażyć 1 minutę. Zlać nadmiar oleju z patelni, dodać sherry i 1 łyżkę sosu sojowego, wymieszać i smażyć jeszcze 1 minutę. Przełożyć na półmisek i podawać.

Czas przygotowania:

40 minut

Porcja dla:

4 osób

Barszcz ze śliwkami

Naleśniki leśniczego