w ,

Krewetki z ananasem

Składniki:

  • krewetki (400 gramów)
  • ananas (200 gramów)
  • sok pomarańczowy (100 gramów)
  • ocet winny (3 łyżek stołowych)
  • cukie (2 łyżek stołowych)
  • koncentrat pomidorowy (1 łyżek stołowych)
  • mąka ziemniaczana (1 łyżek stołowych)
  • papryczka chili (1 sztuk)
  • imbir, kawałek (1 sztuk)
  • dymka (1 sztuk)
  • czosnek (1 ząbki)

Przygotowanie:

Oczyszczoną papryczkę posiekać. Oczyszczony imbir, dymkę i czosnek również posiekać.
Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w 100 ml wody, dodać sok pomarańczowy, ocet, cukier, koncentrat, posiekaną papryczkę, imbir, dymkę oraz czosnek i mieszając gotować, aż zgęstnieje.
Krewetki obrać i usunąć czarne żyłki. Ananasa pokroić w kostkę. Wrzucić krewetki z ananasem do gotującego się sosu. Podgrzewać 30 sekund i podawać z ryżem.

Czas przygotowania:

20 minut

Porcja dla:

4 osób

Filety z perlicy z zielonym pieprzem

Żur staropolski