Składniki:
- krewetki (400 gramów)
- ananas (200 gramów)
- sok pomarańczowy (100 gramów)
- ocet winny (3 łyżek stołowych)
- cukie (2 łyżek stołowych)
- koncentrat pomidorowy (1 łyżek stołowych)
- mąka ziemniaczana (1 łyżek stołowych)
- papryczka chili (1 sztuk)
- imbir, kawałek (1 sztuk)
- dymka (1 sztuk)
- czosnek (1 ząbki)
Przygotowanie:
Oczyszczoną papryczkę posiekać. Oczyszczony imbir, dymkę i czosnek również posiekać.
Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w 100 ml wody, dodać sok pomarańczowy, ocet, cukier, koncentrat, posiekaną papryczkę, imbir, dymkę oraz czosnek i mieszając gotować, aż zgęstnieje.
Krewetki obrać i usunąć czarne żyłki. Ananasa pokroić w kostkę. Wrzucić krewetki z ananasem do gotującego się sosu. Podgrzewać 30 sekund i podawać z ryżem.
Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w 100 ml wody, dodać sok pomarańczowy, ocet, cukier, koncentrat, posiekaną papryczkę, imbir, dymkę oraz czosnek i mieszając gotować, aż zgęstnieje.
Krewetki obrać i usunąć czarne żyłki. Ananasa pokroić w kostkę. Wrzucić krewetki z ananasem do gotującego się sosu. Podgrzewać 30 sekund i podawać z ryżem.
Czas przygotowania:
20 minut
Porcja dla:
4 osób