w ,

Krem kataloński

Składniki:

  • cynamon laska (1 sztuk)
  • mleko (500 mililitrów)
  • żółtko (3 sztuk)
  • skórka z cytryny (1 sztuk)
  • cukier (100 gramów)

Przygotowanie:

Mleko zagotować z dodatkiem cynamonu i skórki z cytryny. Po zagotowaniu odstawić i wyciągnąć. Żółtka utrzeć z 100 g cukru na jednolitą masę. Powoli dodawać do mleka, cały czas mieszając. Ponownie wstawić na mały ogień i ciągle mieszać, aż powstanie zawiesista konsystencja, ale uważać, aby się nie zwarzyło. Przełożyć krem do żaroodpornych, małych foremek i wstawić na 30 minut do lodówki. Wyjąć z lodówki, posypać cukrem i wstawić do gorącego piekarnika w celu karmelizacji cukru.

Czas przygotowania:

50 minut

Porcja dla:

4 osób

Naleśniki z parówkami

Jajeczna sałatka