w ,

Kotlety cielęce z wątróbką

Składniki:

  • kotlet cielęcy (4 sztuk)
  • bułka tarta (według uznania)
  • wątróbka cielęca (2 sztuk)
  • jajko (2 sztuk)
  • pieprz (według uznania)
  • tłuszcz (według uznania)

Przygotowanie:

Wątrobę cielęcą szybko obsmażyć z obu stron w niewielkiej ilości tłuszczu, przełożyć na talerz, posolić, oprószyć pieprzem i wstawić do lodówki. Ostrym nożem w każdym kotlecie wyciąć spory otwór i włożyć do niego pół plastra zamrożonej wątroby; spiąć otwór wykałaczką, aby krew nie wyciekła. Kotlety posolić, obtoczyć w mące, roztrzepanym jaju i tartej bułce i smażyć z obu stron na mocno rozgrzanym tłuszczu.

Czas przygotowania:

30 minut

Porcja dla:

4 osób

Gulasz pustelnika

Na śniadanie najlepiej jest jeść płatki na mleku