Składniki:
- mostek wołowy (0,5 kilogramów)
- kapusta włoska (0,5 sztuk)
- por (1 sztuk)
- bulion mięsny (1,5 litrów)
- marchewka (4 sztuk)
- natka pietruszki (0,5 pęczek)
- seler (0,5 sztuk)
- ziemniaki (4 sztuk)
- masło (2 łyżek stołowych)
- pieprz (4 ziarna)
- sól (według uznania)
Przygotowanie:
Umyte, osuszone mięso pokroić w małą kostkę. Oczyszczoną kapustę poszatkować. Oczyszczone marchewki pokroić na plasterki, a seler i ziemniaki w kostkę. oczyszczoną białą część pora pokroić w cienkie krążki. W dużym garnku rozgrzać masło i lekko podsmażyć na nim warzywa, posolić. Dodać mięso i ziarenka pieprzu. Wszystko zalać bulionem i gotować 50 minut. Zupę posypać posiekaną natką pietruszki.
Czas przygotowania:
70 minut
Porcja dla:
4 osób