Składniki:
- udko kacze (4 sztuk)
- sól (według uznania)
- pieprz (według uznania)
- oliwa (3 łyżek stołowych)
- cebula (1 sztuk)
- czosnek (3 ząbki)
- marchew (2 sztuk)
- mąka (1 łyżek deserowych)
- liść laurowy (1 sztuk)
- chili (1 sztuk)
- pomarańcza (1 sztuk)
- wino białe wytrawne (0.5 litrów)
- oliwka zielona (20 dekagramów)
- ocet balsamiczny (1 łyżek stołowych)
Przygotowanie:
Udka natrzeć solą i pieprzem. Posiekać cebulę i czosnek, marchewki i umytą pomarańczę pokroić w plasterki. Udka usmażyć w brytfannie na oliwie. Odwrócić skórką do dołu, obłożyć cebulą, czosnkiem i marchewkami. Podsmażyć i posypać mąką, dodać liść laurowy, chili i 2/3 plastrów pomarańczy. Przykryć, piec ok. 30 minut w temp. 225 st. Wlać wino, piec jeszcze ok. 40 minut w temp. 200 st. Udka i marchewki wyjąć z brytfanny. Sos z pieczenia przetrzeć przez sito. Gotować, aż 1/3 sosu wyparuje. Przyprawić octem balsamicznym i ewentualnie solą i pieprzem. Dodać pokrojone oliwki. Sosem polać kaczkę. Obłożyć marchewkami i resztą plasterków pomarańczy.
Czas przygotowania:
85 minut
Porcja dla:
4 osób