w ,

Kacze udka w pomarańczach

Składniki:

  • udko kacze (4 sztuk)
  • sól (według uznania)
  • pieprz (według uznania)
  • oliwa (3 łyżek stołowych)
  • cebula (1 sztuk)
  • czosnek (3 ząbki)
  • marchew (2 sztuk)
  • mąka (1 łyżek deserowych)
  • liść laurowy (1 sztuk)
  • chili (1 sztuk)
  • pomarańcza (1 sztuk)
  • wino białe wytrawne (0.5 litrów)
  • oliwka zielona (20 dekagramów)
  • ocet balsamiczny (1 łyżek stołowych)

Przygotowanie:

Udka natrzeć solą i pieprzem. Posiekać cebulę i czosnek, marchewki i umytą pomarańczę pokroić w plasterki. Udka usmażyć w brytfannie na oliwie. Odwrócić skórką do dołu, obłożyć cebulą, czosnkiem i marchewkami. Podsmażyć i posypać mąką, dodać liść laurowy, chili i 2/3 plastrów pomarańczy. Przykryć, piec ok. 30 minut w temp. 225 st. Wlać wino, piec jeszcze ok. 40 minut w temp. 200 st. Udka i marchewki wyjąć z brytfanny. Sos z pieczenia przetrzeć przez sito. Gotować, aż 1/3 sosu wyparuje. Przyprawić octem balsamicznym i ewentualnie solą i pieprzem. Dodać pokrojone oliwki. Sosem polać kaczkę. Obłożyć marchewkami i resztą plasterków pomarańczy.

Czas przygotowania:

85 minut

Porcja dla:

4 osób

Smakowite maleństwa do bulionu

Sałatka z pomidorów