w ,

Jarzynowy torcik

Składniki:

  • kalafior (1 sztuk)
  • brokuły (50 dekagramów)
  • marchewka (40 dekagramów)
  • mąka (10 łyżek stołowych)
  • jajka (3 sztuk)
  • ser gouda (15 dekagramów)
  • smalec (8 dekagramów)
  • śmietana kremówka (200 gramów)
  • gałka muszkatołowa (według uznania)
  • sól (według uznania)
  • pieprz (według uznania)

Przygotowanie:

Rozdzielić jedno jajko. Wsypać mąkę do miski, dodać żółtko, i gałką muszkatołową. Dodać połowę drobno utartego sera smalec oraz pół łyżeczki soli. Wlać 34 łyżki bardzo zimnej wody. Wyrobić wszystkie składniki na gładką, jednolitą masę. Przykryć ciasto, wstawić na 30 minut do lodówki.
W tym czasie oczyścić i umyć warzywa. Kalafior i brokuły podzielić na różyczki. Marchew obrać, pokroić w cienkie słupki. Włożyć warzywa do garnka, zalać szklanką wrzącej, osobnej wody. Gotować na małym ogniu około 10 minut, dobrze osaczyć na sitku.
Przygotować sos serowy. W tym celu rozmącić w śmietanie białko i pozostałe jajka. Doprawić do smaku solą, pieprzem.
Wyłożyć ciastem płaską, żaroodporną formę (o średnicy 26 cm), zawinąć do góry brzegi ciasta. Rozłożyć w naczyniu warzywa i polać sosem serowym.
Wstawić torcik do nagrzanego piekarnika, piec 30 minut w temperaturze 200°C. W połowie czasu pieczenia posypać resztą utartego sera. Podawać na stół w formie, bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika.

Czas przygotowania:

150 minut

Porcja dla:

4 osób

Ryba pieczona z mozzarellą

Baranina duszona w warzywach