w ,

Jajka koszetowe na sosie tatarskim

Składniki:

  • jajka (7 sztuk)
  • sól (1 szczypta)
  • pieprz (1 szczypta)
  • cukier (1 szczypta)
  • Ogórki konserwowe – słoik (1 puszka)
  • Grzby konserwowe – słoik (1 puszka)
  • cytryna (1 sztuk)
  • musztarda (10 łyżek stołowych)
  • olej (1 litrów)
  • ocet (2 łyżek stołowych)

Przygotowanie:

Sos tatarski: Połączyć musztardę, dwa żółtka, sok z cytryny, sól i pieprz, ucierać kulą powoli dodając olej. Na koniec dodać pokrojone w drobną kostkę grzyby i ogórki.
Jajka: zagotować wodę z solą i octem. Jajka wylać na spodek i wlać delikatnie do gotującej się wody. Gotować 2-4 min, wybierać łyżka cedzakową. Podwac na sosie tatarskim.

Czas przygotowania:

45 minut

Porcja dla:

5 osób

Kotlety wieprzowe zapiekane

Tatar z matiesów