Składniki:

  • ziemniak (3 sztuk)
  • masło (3 łyżek stołowych)
  • olej (2 łyżek stołowych)
  • jajka (6 sztuk)
  • natka pietruszki (4 łyżek stołowych)
  • ser gouda (0.5 szklanek)
  • śmietana (4 łyżek stołowych)
  • sól (według uznania)
  • pieprz (według uznania)

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzać olej, dodać masło, podgrzać. Dodać oczyszczone i pokrojone na cienkie plasterki ziemniaki i smażyć na średnim ogniu, aż będą miękkie i nabiorą złocistego koloru, zmniejszyć płomień. Dodać ugotowane na twardo jajka pokrojone na talarki, natkę, posolić, popieprzyć, posypać serem, wymieszać, podgrzewać przez chwilę i polać śmietaną. Podawać natychmiast po usmażeniu z dodatkiem zielonej sałaty.

Czas przygotowania:

20 minut

Porcja dla:

3 osób

Jajka sadzone na szynce

Blue Star