Składniki:
- ziemniak (3 sztuk)
- masło (3 łyżek stołowych)
- olej (2 łyżek stołowych)
- jajka (6 sztuk)
- natka pietruszki (4 łyżek stołowych)
- ser gouda (0.5 szklanek)
- śmietana (4 łyżek stołowych)
- sól (według uznania)
- pieprz (według uznania)
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzać olej, dodać masło, podgrzać. Dodać oczyszczone i pokrojone na cienkie plasterki ziemniaki i smażyć na średnim ogniu, aż będą miękkie i nabiorą złocistego koloru, zmniejszyć płomień. Dodać ugotowane na twardo jajka pokrojone na talarki, natkę, posolić, popieprzyć, posypać serem, wymieszać, podgrzewać przez chwilę i polać śmietaną. Podawać natychmiast po usmażeniu z dodatkiem zielonej sałaty.
Czas przygotowania:
20 minut
Porcja dla:
3 osób