Składniki:
- cebula (6 sztuk)
- marchew (2 sztuk)
- mąka (1 łyżek stołowych)
- koncentrat pomidorowy (1 łyżek stołowych)
- papryka słodka (1 łyżek deserowych)
- seler (według uznania)
- oliwka czarna (10 sztuk)
- olej (0.5 szklanek)
- pietruszka (1 łyżek stołowych)
- pieprz mielony (0.5 łyżek deserowych)
- sól (według uznania)
Przygotowanie:
Kroimy cebulę w plasterki, solimy ją i dusimy z niewielką ilością wody. Gdy woda wyparuje, a cebula zmięknie, dolewamy olej i podsmażamy cebulę dodając pokrojoną drobno marchewkę. Po dziesięciu minutach dodajemy mąkę przypieczoną na suchej patelni i zmieszaną z 1/2 szklanki letniej wody. Dodajemy koncentrat pomidorowy i paprykę. Dolewamy szklankę ciepłej wody i dorzucamy pokrojony drobno seler oraz oliwki. Na koniec posypujemy pieprzem i posiekaną pietruszką
Czas przygotowania:
30 minut
Porcja dla:
2 osób