Składniki:

  • cebula (6 sztuk)
  • marchew (2 sztuk)
  • mąka (1 łyżek stołowych)
  • koncentrat pomidorowy (1 łyżek stołowych)
  • papryka słodka (1 łyżek deserowych)
  • seler (według uznania)
  • oliwka czarna (10 sztuk)
  • olej (0.5 szklanek)
  • pietruszka (1 łyżek stołowych)
  • pieprz mielony (0.5 łyżek deserowych)
  • sól (według uznania)

Przygotowanie:

Kroimy cebulę w plasterki, solimy ją i dusimy z niewielką ilością wody. Gdy woda wyparuje, a cebula zmięknie, dolewamy olej i podsmażamy cebulę dodając pokrojoną drobno marchewkę. Po dziesięciu minutach dodajemy mąkę przypieczoną na suchej patelni i zmieszaną z 1/2 szklanki letniej wody. Dodajemy koncentrat pomidorowy i paprykę. Dolewamy szklankę ciepłej wody i dorzucamy pokrojony drobno seler oraz oliwki. Na koniec posypujemy pieprzem i posiekaną pietruszką

Czas przygotowania:

30 minut

Porcja dla:

2 osób

Zając w potrawce winnej

Zapiekanka z fetą