Składniki:
- cytryny (1 kilogramów)
- ocet (300 mililitrów)
- cukier (300 gramów)
- sól (1 łyżek stołowych)
- ziarenka pieprzu czerwonego (1 łyżek stołowych)
- liść laurowy (3 sztuk)
- goździki (3 sztuk)
- papryczka chili (3 sztuk)
Przygotowanie:
Wyszorowane, sparzone cytryny pokroić w ćwiartki. Zagotować ocet z cukrem, wodą oraz solą. Włożyć cytryny i gotować 10 minut. Do 3 półlitrowych słoików rozłożyć listki, pieprz, goździki oraz oczyszczoną pokrojoną w krążki papryczkę. Włożyć cytryny i zalać zalewą. Zamknąć i przechowywać w chłodnym miejscu. Znakomita do mięs, ryb, owoców morza i sałatek.
Czas przygotowania:
35 minut
Porcja dla:
1 osoby