w ,

Hiszpańska marynata

Składniki:

  • cytryny (1 kilogramów)
  • ocet (300 mililitrów)
  • cukier (300 gramów)
  • sól (1 łyżek stołowych)
  • ziarenka pieprzu czerwonego (1 łyżek stołowych)
  • liść laurowy (3 sztuk)
  • goździki (3 sztuk)
  • papryczka chili (3 sztuk)

Przygotowanie:

Wyszorowane, sparzone cytryny pokroić w ćwiartki. Zagotować ocet z cukrem, wodą oraz solą. Włożyć cytryny i gotować 10 minut. Do 3 półlitrowych słoików rozłożyć listki, pieprz, goździki oraz oczyszczoną pokrojoną w krążki papryczkę. Włożyć cytryny i zalać zalewą. Zamknąć i przechowywać w chłodnym miejscu. Znakomita do mięs, ryb, owoców morza i sałatek.

Czas przygotowania:

35 minut

Porcja dla:

1 osoby

Ryż pieczarkowy

Wołowina z cebulą