w ,

Gulasz pustelnika

Składniki:

  • mięso wołowe (700 gramów)
  • majeranek (1 łyżek deserowych)
  • tłuszcz (70 gramów)
  • sól (według uznania)
  • cebula (2 sztuk)
  • ziemniak (500 gramów)
  • czosnek (2 sztuk)
  • papryka (2 sztuk)
  • papryka mielona (2 łyżek deserowych)
  • pomidor (250 gramów)
  • kminek (1 łyżek deserowych)
  • kapusta (1 kilogramów)

Przygotowanie:

Mięso pokroić w drobną kostkę, umyć, wymieszać z posiekaną cebulą, roztartym czosnkiem, mieloną papryką, kminkiem i majerankiem, posolić. Dusić pod przykryciem, dolewając tyle wody, aby mięso nie przywarło do dna garnka. Paprykę pokroić w podłużne paski, obrane ziemniaki w kostkę, pomidory na ćwiartki, kapustę poszatkować i wszystko włożyć do garnka, gdy mięso będzie prawie miękkie. Zalać wodą i gotować do miękkości.

Czas przygotowania:

40 minut

Porcja dla:

4 osób

Zupa jarzynowa z żółtkiem

Kotlety cielęce z wątróbką