Składniki:
- mięso (1 kilogramów)
- olej (według uznania)
- sól (według uznania)
- natka pietruszki (według uznania)
- pieprz (według uznania)
- papryka (według uznania)
- cebula (1 sztuk)
- marchew (według uznania)
Przygotowanie:
Mięso kroimy w kostkę i krótko podduszamy w oleju. Następnie solimy, zalewamy wodą i gotujemy (najlepiej hermetycznie zamykanym garnku). Warzywa dusimy w głębokim naczyniu. Należy zwrócić uwagę na kolejność dorzucania warzyw do duszenia. W pierwszej kolejności dusimy pokrojoną marchewkę i cebulę. Potem dorzucamy, fasolkę, groszek, ziemniaki, cukinię… Na koniec dodajemy obrane ze skórki i pokrojone pomidory. Duszone warzywa zalewamy bulionem z ugotowanego mięsa oraz dodajemy same mięso. Zgodnie z własnymi preferencjami można dodać ząbki czosnku. Uzyskaną w ten sposób potrawę zapiekamy w piekarniku tak, żeby zgęstniała. Tak przygotowany gjuwecz przed podaniem posypujemy posiekana natką pietruszki.
Czas przygotowania:
50 minut
Porcja dla:
4 osób