Składniki:

  • mięso (1 kilogramów)
  • olej (według uznania)
  • sól (według uznania)
  • natka pietruszki (według uznania)
  • pieprz (według uznania)
  • papryka (według uznania)
  • cebula (1 sztuk)
  • marchew (według uznania)

Przygotowanie:

Mięso kroimy w kostkę i krótko podduszamy w oleju. Następnie solimy, zalewamy wodą i gotujemy (najlepiej hermetycznie zamykanym garnku). Warzywa dusimy w głębokim naczyniu. Należy zwrócić uwagę na kolejność dorzucania warzyw do duszenia. W pierwszej kolejności dusimy pokrojoną marchewkę i cebulę. Potem dorzucamy, fasolkę, groszek, ziemniaki, cukinię… Na koniec dodajemy obrane ze skórki i pokrojone pomidory. Duszone warzywa zalewamy bulionem z ugotowanego mięsa oraz dodajemy same mięso. Zgodnie z własnymi preferencjami można dodać ząbki czosnku. Uzyskaną w ten sposób potrawę zapiekamy w piekarniku tak, żeby zgęstniała. Tak przygotowany gjuwecz przed podaniem posypujemy posiekana natką pietruszki.

Czas przygotowania:

50 minut

Porcja dla:

4 osób

Filety z brziskwiniami

Tarta szparagowa