Składniki:
- papryka różnokolorowa (3 sztuk)
- ogórek zielony (1 sztuk)
- cebula (1 sztuk)
- pomidory (500 gramów)
- sok pomidorowy (1 litrów)
- chili (według uznania)
- czosnek (1 ząbki)
- ocet winny (2 łyżek stołowych)
- oliwa (według uznania)
- cukier (według uznania)
- pieprz (według uznania)
- sól (według uznania)
- kostki lodu (według uznania)
Przygotowanie:
Sparzone pomidory obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Pozostałe oczyszczone warzywa tez pokroić w drobna kostkę i ok. 8 łyżek odłożyć.
Sok pomidorowy wlać do warzyw i zmiksować. Doprawić do smaku octem, pieprzem, sola oraz cukrem i wstawić na 60 minut do lodówki.
Gotowy chłodnik rozlać do miseczek i do każdej włożyć po porcji odłożonych, posiekanych warzyw i po 4 kostki lodu.
Sok pomidorowy wlać do warzyw i zmiksować. Doprawić do smaku octem, pieprzem, sola oraz cukrem i wstawić na 60 minut do lodówki.
Gotowy chłodnik rozlać do miseczek i do każdej włożyć po porcji odłożonych, posiekanych warzyw i po 4 kostki lodu.
Czas przygotowania:
70 minut
Porcja dla:
4 osób