w , ,

Gazpacho na 4 porcje

Składniki:

  • papryka różnokolorowa (3 sztuk)
  • ogórek zielony (1 sztuk)
  • cebula (1 sztuk)
  • pomidory (500 gramów)
  • sok pomidorowy (1 litrów)
  • chili (według uznania)
  • czosnek (1 ząbki)
  • ocet winny (2 łyżek stołowych)
  • oliwa (według uznania)
  • cukier (według uznania)
  • pieprz (według uznania)
  • sól (według uznania)
  • kostki lodu (według uznania)

Przygotowanie:

Sparzone pomidory obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Pozostałe oczyszczone warzywa tez pokroić w drobna kostkę i ok. 8 łyżek odłożyć.
Sok pomidorowy wlać do warzyw i zmiksować. Doprawić do smaku octem, pieprzem, sola oraz cukrem i wstawić na 60 minut do lodówki.
Gotowy chłodnik rozlać do miseczek i do każdej włożyć po porcji odłożonych, posiekanych warzyw i po 4 kostki lodu.

Czas przygotowania:

70 minut

Porcja dla:

4 osób

Chleb pomarańczowo-rodzynkowy

Udka z kurczaka z ryżem i bananem