Składniki:
- jajka (10 sztuk)
- mleko (1 litrów)
- cukier (400 gramów)
- woda (6 łyżek stołowych)
- sok z cytryny (1 łyżek deserowych)
Przygotowanie:
Wodę, sok z cytryny i 1/4 cukru podgrzewać na patelni, mieszając, aż cukier się skarmelizuje.
jajka utrzeć z pozostałym cukrem i powoli połączyć z podgrzanym mlekiem, dokładnie wymieszać. Do małych foremek lub miseczek wlać na dno karmel i napełnić masą mleczno-jajeczną. Miseczki przykryć folią, ustawić na blasze wypełnionej wodą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na ok. 45 minut. Gotowy flan wyłożyć na talerzyki.
jajka utrzeć z pozostałym cukrem i powoli połączyć z podgrzanym mlekiem, dokładnie wymieszać. Do małych foremek lub miseczek wlać na dno karmel i napełnić masą mleczno-jajeczną. Miseczki przykryć folią, ustawić na blasze wypełnionej wodą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na ok. 45 minut. Gotowy flan wyłożyć na talerzyki.
Czas przygotowania:
60 minut
Porcja dla:
4 osób