Składniki:

  • jajka (10 sztuk)
  • mleko (1 litrów)
  • cukier (400 gramów)
  • woda (6 łyżek stołowych)
  • sok z cytryny (1 łyżek deserowych)

Przygotowanie:

Wodę, sok z cytryny i 1/4 cukru podgrzewać na patelni, mieszając, aż cukier się skarmelizuje.
jajka utrzeć z pozostałym cukrem i powoli połączyć z podgrzanym mlekiem, dokładnie wymieszać. Do małych foremek lub miseczek wlać na dno karmel i napełnić masą mleczno-jajeczną. Miseczki przykryć folią, ustawić na blasze wypełnionej wodą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na ok. 45 minut. Gotowy flan wyłożyć na talerzyki.

Czas przygotowania:

60 minut

Porcja dla:

4 osób

Organizm sam wie, czego mu trzeba w diecie

Sos andaluzyjski