w ,

Flan pomarańczowy

Składniki:

  • sok pomarnńczowy (300 mililitrów)
  • żelatyna (2 łyżek deserowych)
  • jajka (3 sztuk)
  • cukier (4 łyżek stołowych)
  • pomarańcza (1 sztuk)
  • likier pomarańczowy (30 mililitrów)
  • budyń w torebce (1 sztuk)

Przygotowanie:

Żelatynę rozpuścić w soku,odstawić na 30 minut. Żółtka utrzeć z cukrem ,wymieszać z proszkiem budyniowym. Wlewać sok z żelatyną ,ciągle mieszając. Przelać do rondla,postawić na małym ogniu. Mieszać krem aż zgęstnieje,ale nie doprowadzić do wrzenia. białka ubić,wymieszać z ostudzonym kremem. Napełnić foremki wyłożone folią. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny.Ogrzać foremki, wyłożyć krem na talerzyki. Udekorować cząstkami pomarańczy ewentualnie polać likierem

Czas przygotowania:

30 minut

Porcja dla:

4 osób

Derby new Fashion

Szaszłyki z szałwią