w ,

Ekspresowy placek z jabłkami

Składniki:

  • jajka (4 sztuk)
  • mąka tortowa (1 szklanek)
  • cukier puder (0,75 szklanek)
  • proszek do pieczenia (1 łyżek deserowych)
  • sól (1 szczypta)
  • jabłka (500 gramów)
  • cukier puder (według uznania)
  • cukier waniliowy (1 sztuk)

Przygotowanie:

Obrane jabłka pokroić w ćwiartki, oczyścić z gniazd nasiennych, a potem pokroić jeszcze w ósemki. Ubić mikserem jajka z cukrem oraz szczypta soli, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie połączyć. Ciasto przełożyć do średniej wielkości blaszki, wyrównać, a na wierzchu poukładać jabłka. Piec ok. 30 minut w 200 stopniach. Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.

Czas przygotowania:

60 minut

Porcja dla:

12 osób

Yugoslavia Pousse

Pierś indycza faszerowana białą kiełbasą