Składniki:
- jajka (4 sztuk)
- mąka tortowa (1 szklanek)
- cukier puder (0,75 szklanek)
- proszek do pieczenia (1 łyżek deserowych)
- sól (1 szczypta)
- jabłka (500 gramów)
- cukier puder (według uznania)
- cukier waniliowy (1 sztuk)
Przygotowanie:
Obrane jabłka pokroić w ćwiartki, oczyścić z gniazd nasiennych, a potem pokroić jeszcze w ósemki. Ubić mikserem jajka z cukrem oraz szczypta soli, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie połączyć. Ciasto przełożyć do średniej wielkości blaszki, wyrównać, a na wierzchu poukładać jabłka. Piec ok. 30 minut w 200 stopniach. Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.
Czas przygotowania:
60 minut
Porcja dla:
12 osób