w , ,

Dorsz faszerowany po królewsku

Składniki:

  • filet z dorsza (400 gramów)
  • cytryna (1 sztuk)
  • cebula (1 sztuk)
  • masło (1 łyżek stołowych)
  • pieczarki (250 gramów)
  • papryka czerwona (0,5 sztuk)
  • pasztet (100 gramów)
  • mąka (2 ząbki)
  • jajka (2 sztuk)
  • olej (według uznania)
  • pieprz (według uznania)
  • sól (według uznania)

Przygotowanie:

Umyte, osuszone filety skropić sokiem z cytryny. Oczyszczoną, posiekana cebulę zeszklić na maśle. Dodać oczyszczone drobno pokrojone pieczarki oraz paprykę i dusić kilka minut. Dodać pasztet, mieszając, doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Oprószyć rybę pieprzem oraz solą, posmarować przygotowanym farszem, złożyć na pół, spiąć wykałaczkami. Oprószyć mąką, obtoczyć w rozmąconym jajku i smażyć na oleju z obu stron. Podawać z podsmażonymi ziemniakami.

Czas przygotowania:

30 minut

Porcja dla:

4 osób

Tangier

Sałatka prowansalska