Składniki:
- piersi kurczaka (600 gramów)
- płatki kukurydzianne (100 gramów)
- bułka tarta (5 łyżek stołowych)
- jajka (2 sztuk)
- olej (według uznania)
- pieprz (według uznania)
- sól (według uznania)
- sok z cytryny (3 łyżek stołowych)
- olej (4 łyżek stołowych)
- sos sojowy (5 łyżek stołowych)
- imbir (1 szczypta)
- jogurt naturalny (400 gramów)
- sok z cytryny (1 łyżek stołowych)
- koperek (2 łyżek stołowych)
- mięta (2 łyżek stołowych)
Przygotowanie:
Marynata: wymieszać 3 łyżki soku z cytryny z 4 łyżkami oleju, 5 łyżkami sosu sojowego oraz szczypta imbiru. Dodać szczyptę soli oraz pieprzu.
Opłukane, osuszone mięso pokroić na małe kawałki, włożyć do marynaty, wymieszać i odstawić na 2 godziny do lodówki. Od czasu do czasu mieszać.
Płatki kukurydziane wsypać do torebki i rozgnieść wałkiem na drobne okruszki. Wysypać na talerz i wymieszać z bułka tartą. Jajka roztrzepać.
Kawałki mięsa zanurzać najpierw w jajku, a następnie w panierce. panierkę mocno docisnąć do powierzchni mięsa. Nugettsy smażyć na gorącym oleju z obu stron na złoty kolor.
Sos jogurtowy: do schłodzonego jogurtu dodać sok z cytryny, posiekany koperek, mięte lub natkę pietruszki, doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Ciepłe nugettsy z kurczaka podawać z sosem jogurtowym.
Opłukane, osuszone mięso pokroić na małe kawałki, włożyć do marynaty, wymieszać i odstawić na 2 godziny do lodówki. Od czasu do czasu mieszać.
Płatki kukurydziane wsypać do torebki i rozgnieść wałkiem na drobne okruszki. Wysypać na talerz i wymieszać z bułka tartą. Jajka roztrzepać.
Kawałki mięsa zanurzać najpierw w jajku, a następnie w panierce. panierkę mocno docisnąć do powierzchni mięsa. Nugettsy smażyć na gorącym oleju z obu stron na złoty kolor.
Sos jogurtowy: do schłodzonego jogurtu dodać sok z cytryny, posiekany koperek, mięte lub natkę pietruszki, doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Ciepłe nugettsy z kurczaka podawać z sosem jogurtowym.
Czas przygotowania:
30 minut
Porcja dla:
4 osób