w ,

Deser śliwkowy

Składniki:

  • śliwka węgierka (30 dekagramów)
  • cukier puder (0.75 szklanek)
  • śliwowica (2 łyżek deserowych)
  • śmietana słodka kremówka (0.5 szklanek)
  • żółtko (2 sztuk)

Przygotowanie:

Wydrylowane i umyte owoce śliwki układamy w naczyniu posypujemy dokładnie cukrem pudrem i zalewamy śliwowicą.Tak przygotowane owoce nakrywamy szczelnie folią aluminiową i odkładamy w zimne miejsce na około godzinę.
Po odstaniu zlewamy z naczynia sok który puścił ze śliwek.
Śmietanę ubijamy wraz z sokiem z owoców żółtkami i cukrem pudrem.Masą ta przykrywamy śliwki i pojemnik wstawiamy do większego wypełnionego gorąca wodą.Tak przygotowana potrawę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekamy przez około 45 minut.

Czas przygotowania:

60 minut

Porcja dla:

4 osób

Nalewka figowa

Domowe nugettsy z sosem jogurtowym