Składniki:
- śliwka węgierka (30 dekagramów)
- cukier puder (0.75 szklanek)
- śliwowica (2 łyżek deserowych)
- śmietana słodka kremówka (0.5 szklanek)
- żółtko (2 sztuk)
Przygotowanie:
Wydrylowane i umyte owoce śliwki układamy w naczyniu posypujemy dokładnie cukrem pudrem i zalewamy śliwowicą.Tak przygotowane owoce nakrywamy szczelnie folią aluminiową i odkładamy w zimne miejsce na około godzinę.
Po odstaniu zlewamy z naczynia sok który puścił ze śliwek.
Śmietanę ubijamy wraz z sokiem z owoców żółtkami i cukrem pudrem.Masą ta przykrywamy śliwki i pojemnik wstawiamy do większego wypełnionego gorąca wodą.Tak przygotowana potrawę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekamy przez około 45 minut.
Po odstaniu zlewamy z naczynia sok który puścił ze śliwek.
Śmietanę ubijamy wraz z sokiem z owoców żółtkami i cukrem pudrem.Masą ta przykrywamy śliwki i pojemnik wstawiamy do większego wypełnionego gorąca wodą.Tak przygotowana potrawę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekamy przez około 45 minut.
Czas przygotowania:
60 minut
Porcja dla:
4 osób