Składniki:
- agrest (200 gramów)
- jajka (5 sztuk)
- cukier puder (250 gramów)
- cukier waniliowy (1 sztuk)
- margaryna (200 gramów)
- cytryna (1 sztuk)
- mąka (250 gramów)
- proszek do pieczenia (1 łyżek deserowych)
- cukier puder (3 łyżek stołowych)
- wrzątek (1 łyżek stołowych)
- sok z cytryny (1 łyżek stołowych)
Przygotowanie:
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, miękką margaryną, skórka otarta z wyszorowanej cytryny oraz sokiem wyciśniętym z cytryny, dodać przesianą mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia. Dobrze wymieszać, a na końcu delikatnie połączyć z pianą ubitą na sztywno. Ciasto przełożyć do średniej wielkości tortownicy, wyścielonej papierem do pieczenia i posypać oczyszczonymi, osuszonymi owocami. Piec ok. 30 minut w 190 stopniach.
3 łyżki cukru pudru utrzeć z wrzątkiem i sokiem z cytryny, do całkowitego połączenia składników i polać gorące ciasto.
3 łyżki cukru pudru utrzeć z wrzątkiem i sokiem z cytryny, do całkowitego połączenia składników i polać gorące ciasto.
Czas przygotowania:
60 minut
Porcja dla:
14 osób