w ,

Cytrynowe ciasto z owocami

Składniki:

  • agrest (200 gramów)
  • jajka (5 sztuk)
  • cukier puder (250 gramów)
  • cukier waniliowy (1 sztuk)
  • margaryna (200 gramów)
  • cytryna (1 sztuk)
  • mąka (250 gramów)
  • proszek do pieczenia (1 łyżek deserowych)
  • cukier puder (3 łyżek stołowych)
  • wrzątek (1 łyżek stołowych)
  • sok z cytryny (1 łyżek stołowych)

Przygotowanie:

Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, miękką margaryną, skórka otarta z wyszorowanej cytryny oraz sokiem wyciśniętym z cytryny, dodać przesianą mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia. Dobrze wymieszać, a na końcu delikatnie połączyć z pianą ubitą na sztywno. Ciasto przełożyć do średniej wielkości tortownicy, wyścielonej papierem do pieczenia i posypać oczyszczonymi, osuszonymi owocami. Piec ok. 30 minut w 190 stopniach.
3 łyżki cukru pudru utrzeć z wrzątkiem i sokiem z cytryny, do całkowitego połączenia składników i polać gorące ciasto.

Czas przygotowania:

60 minut

Porcja dla:

14 osób

Wafle z dżemem i masą

Sos chrzanowy inaczej