Składniki:
- mąka (1 kilogramów)
- cukier (250 gramów)
- margaryna (1 sztuk)
- jajka (5 sztuk)
- mleko (0,5 litrów)
- drożdże (100 gramów)
- sól (0,5 łyżek deserowych)
- olejek cytrynowy (według uznania)
- serek waniliowy (750 gramów)
- żółtka (1 sztuk)
- cukier puder (1 łyżek stołowych)
- żelatyna (2 łyżek deserowych)
- wiśnie (700 gramów)
- galaretki wiśniowe (2 sztuk)
Przygotowanie:
Pokruszone drożdże rozprowadzić ciepłym mlekiem i łyżeczką cukru, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Połowę przesianej mąki wsypać do miski, wlać wyrośnięte drożdże, rozmieszać razem, przykryć i pozostawić w cieple. Żółtka utrzeć z cukrem do białości. Do podrośniętego rozczynu dodać resztę przesianej mąki, utarte żółtka, stopioną margarynę, sól i zapach. Ciasto wyrabiać tak długo, aż będzie odchodziło od ręki. Ubić pianę z białek i dodać do ciasta. Ciasto wyłożyć do dużej natłuszczonej blachy, wypełniając ją do połowy wysokości i odstawić do wyrośnięcia. Piec 50 minut w 170 stopniach. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy jest suche.
Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody, apotem podgrzać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia. Serki wymieszać z żółtkiem, cukrem pudrem i stopniowo wlewaną przestudzoną żelatyną. Masę serową rozsmarować na ostudzonym cieście, a na niej rozłożyć wydrolowane wiśnie, lekko je wgniatając. Wstawić do lodówki. Galaretkę rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody i tężejącą zalać ciasto.
Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody, apotem podgrzać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia. Serki wymieszać z żółtkiem, cukrem pudrem i stopniowo wlewaną przestudzoną żelatyną. Masę serową rozsmarować na ostudzonym cieście, a na niej rozłożyć wydrolowane wiśnie, lekko je wgniatając. Wstawić do lodówki. Galaretkę rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody i tężejącą zalać ciasto.
Czas przygotowania:
180 minut
Porcja dla:
20 osób