w , ,

Ciasto drożdżowe z wiśniami i serkiem

Składniki:

  • mąka (1 kilogramów)
  • cukier (250 gramów)
  • margaryna (1 sztuk)
  • jajka (5 sztuk)
  • mleko (0,5 litrów)
  • drożdże (100 gramów)
  • sól (0,5 łyżek deserowych)
  • olejek cytrynowy (według uznania)
  • serek waniliowy (750 gramów)
  • żółtka (1 sztuk)
  • cukier puder (1 łyżek stołowych)
  • żelatyna (2 łyżek deserowych)
  • wiśnie (700 gramów)
  • galaretki wiśniowe (2 sztuk)

Przygotowanie:

Pokruszone drożdże rozprowadzić ciepłym mlekiem i łyżeczką cukru, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Połowę przesianej mąki wsypać do miski, wlać wyrośnięte drożdże, rozmieszać razem, przykryć i pozostawić w cieple. Żółtka utrzeć z cukrem do białości. Do podrośniętego rozczynu dodać resztę przesianej mąki, utarte żółtka, stopioną margarynę, sól i zapach. Ciasto wyrabiać tak długo, aż będzie odchodziło od ręki. Ubić pianę z białek i dodać do ciasta. Ciasto wyłożyć do dużej natłuszczonej blachy, wypełniając ją do połowy wysokości i odstawić do wyrośnięcia. Piec 50 minut w 170 stopniach. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy jest suche.
Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody, apotem podgrzać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia. Serki wymieszać z żółtkiem, cukrem pudrem i stopniowo wlewaną przestudzoną żelatyną. Masę serową rozsmarować na ostudzonym cieście, a na niej rozłożyć wydrolowane wiśnie, lekko je wgniatając. Wstawić do lodówki. Galaretkę rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody i tężejącą zalać ciasto.

Czas przygotowania:

180 minut

Porcja dla:

20 osób

Kawa bananowa z lodami

Brukselka zasmażana po niemiecku