Składniki:
- orzechy włoskie (50 gramów)
- mąka (225 gramów)
- jajka (1 sztuk)
- sól (1 szczypta)
- cukier (100 gramów)
- cukier waniliowy (1 sztuk)
- kakao (25 gramów)
- Cynamon (1 łyżek deserowych)
- masło (125 gramów)
- orzeszki pinii (60 gramów)
- cukier puder (2 łyżek stołowych)
Przygotowanie:
Z przesianej mąki, cukrów, kakao, soli, cynamonu, jajka, masła oraz zmielonych orzechów włoskich zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w folię i wstawić na 30 minut do lodówki. Ciasto rozwałkować na cienki placek i foremkami w kształcie choinek wycinać ciastka. Układać na 2 blachach wyścielonych papierem do pieczenia. Na ciasteczkach rozłożyć orzeszki piniowe i lekko docisnąć. Piec ok. 12 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, ostudzić. Przed podaniem posypać na wierzchu cukrem pudrem.
Czas przygotowania:
100 minut
Porcja dla:
34 osób