Składniki:

  • orzechy włoskie (50 gramów)
  • mąka (225 gramów)
  • jajka (1 sztuk)
  • sól (1 szczypta)
  • cukier (100 gramów)
  • cukier waniliowy (1 sztuk)
  • kakao (25 gramów)
  • Cynamon (1 łyżek deserowych)
  • masło (125 gramów)
  • orzeszki pinii (60 gramów)
  • cukier puder (2 łyżek stołowych)

Przygotowanie:

Z przesianej mąki, cukrów, kakao, soli, cynamonu, jajka, masła oraz zmielonych orzechów włoskich zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w folię i wstawić na 30 minut do lodówki. Ciasto rozwałkować na cienki placek i foremkami w kształcie choinek wycinać ciastka. Układać na 2 blachach wyścielonych papierem do pieczenia. Na ciasteczkach rozłożyć orzeszki piniowe i lekko docisnąć. Piec ok. 12 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, ostudzić. Przed podaniem posypać na wierzchu cukrem pudrem.

Czas przygotowania:

100 minut

Porcja dla:

34 osób

Curry pikantne z bakłażana

Jarmuż z jabłkami