Składniki:

  • Wodka chilli (20 mililitrów)
  • Wytrawny francuski wermut (5 mililitrów)
  • Nasączone w wodce strączki chili (2 sztuk)
  • Zielona oliwka bez pestki (1 sztuk)

Przygotowanie:

Do barowej szklanicy z lodem wlać wódkę i mieszać przez około 30 sekund, aż szkło pokryje się rosą. Do oziębionego koktajlowego kieliszka wlać wermut, zakręcić kieliszkiem dal zwilżenia jego ścianek i wylać wino. Jeden strączek chili przekroić na pół, usunąć nasiona, przeciągnąć strączek przez wypestkowaną oliwkę, a następnie nadziać ją na koktajlową wykałaczkę z drugim strączkiem chili. Przelać koktajl przez sitko do przygotowanego kieliszka. Przed podaniem dodać dekorację.

Czas przygotowania:

10 minut

Porcja dla:

1 osoby

Kulki ziemniaczane z serem i cebulką

Papryki faszerowane