Składniki:
- mięso mielone (500 gramów)
- olej (2 łyżek stołowych)
- mieszanka meksykańska (400 gramów)
- koncentrat pomidorowy (3 łyżek stołowych)
- papryka czerwona (1/2 sztuk)
- przyprawa Chili con corne (według uznania)
- cebula (1 sztuk)
- sól (według uznania)
- pieprz (według uznania)
- mąka (3 łyżek stołowych)
- ryż (4 sztuk)
Przygotowanie:
Gotujemy ryż w osolonej wodzie. Mięso mielone wrzucić na rozgrzany olej, dodać cebulę pokrojoną w drobna kostkę oraz paprykę. Wszystko podsmażyć, dodać koncentrat pomidorowy oraz mieszankę meksykańską dolać rosołu lub wody. Gotować 15 minut. Przyprawić Chili con corne według uznania, ponieważ jest bardzo ostra. Sól, pieprz do smaku. Zaciągnąć zawiesiną z mąki i wody. Gotową potrawę podawać z ugotowanym ryżem ewentualnie z pieczywem.
Czas przygotowania:
30 minut
Porcja dla:
7 osób