w

Cebule z mięsnym farszem

Składniki:

  • cebula (4 sztuk)
  • olej (4 łyżek stołowych)
  • mięso mielone (20 dekagramów)
  • jajka (1 sztuk)
  • margaryna (1 łyżek deserowych)
  • bułka tarta (1 łyżek stołowych)
  • sól (według uznania)
  • pieprz (według uznania)
  • chilli (według uznania)
  • suszony tymianek (według uznania)

Przygotowanie:

Cebulę obrać,opłukać.odciąć „czapeczkę” Cebulę wydrążyć zostawiając grube ścianki.Zalać wrzątkiem.Gotować ok 4 minut,osączyć.Wydrążony miąższ i „czapeczki”drobno posiekać.Podsmażyć na rozgrzanym oleju,dodać mięso i chwilę dusić.Gdy mięso z cebulą lekko wystygnie,wbić jajko,wsypać bułkę tartą.Doprawić solą,pieprzem,chilli i tymiankiem,dokładnie wymieszać.Farszem napełniać cebule.Ułożyć w wysmarowanej margaryną formie.Piec 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Czas przygotowania:

30 minut

Porcja dla:

4 osób

Maślane racuszki

Curry z jajkiem