Składniki:
- liście laurowe (1 sztuk)
- tymianek (2 sztuk)
- włoszczyzna (1 sztuk)
- fasola biała (500 gramów)
- karkówka wędzona (200 gramów)
- marchew (1 sztuk)
- cebula (2 sztuk)
- czosnek (1 ząbki)
- masło (4 łyżek stołowych)
- wino czerwone wytrawne (0.25 litrów)
- przecier pomidorowy (3 łyżek stołowych)
- kiełbasa czosnkowa (200 gramów)
- sól (według uznania)
- pieprz (według uznania)
- bułka tarta (1 łyżek stołowych)
- oliwa (1 łyżek stołowych)
- natka pietruszki (2 łyżek stołowych)
Przygotowanie:
Fasolę wsypać do garnka, zalać 1l/2l wody i pozostawić, by napęczniała. Gotować z włoszczyzną, tymiankiem i liściem laurowym.
Mięso pokroić na 2 cm kawałki. Marchew, cebulę oraz czosnek obrać i pokroić w kostkę. Podgrzać tłuszcz, mięso usmażyć na złoty kolor, następnie podsmażyć warzywa. Zdjęć z patelni.
Wino dolać do sosu ze smażenia, dokładnie wymieszać, chwilę gotować. Następnie zmieszać z przecierem pomidorowym. Po godzinie dodać do gotującej się fasoli sos i mięso.
Warzywa i pokrojoną w plasterki kiełbasę dodać po pół godzinie.
Tarte bułkę przyrumienić na oleju, dodać pietruszkę. Warzywa wyjęć. Doprawić do smaku. Przed podaniem każdą porcję posypać tartą bułką.
Mięso pokroić na 2 cm kawałki. Marchew, cebulę oraz czosnek obrać i pokroić w kostkę. Podgrzać tłuszcz, mięso usmażyć na złoty kolor, następnie podsmażyć warzywa. Zdjęć z patelni.
Wino dolać do sosu ze smażenia, dokładnie wymieszać, chwilę gotować. Następnie zmieszać z przecierem pomidorowym. Po godzinie dodać do gotującej się fasoli sos i mięso.
Warzywa i pokrojoną w plasterki kiełbasę dodać po pół godzinie.
Tarte bułkę przyrumienić na oleju, dodać pietruszkę. Warzywa wyjęć. Doprawić do smaku. Przed podaniem każdą porcję posypać tartą bułką.
Czas przygotowania:
90 minut
Porcja dla:
4 osób