w ,

Biała fasola z wędzonym mięsem

Składniki:

  • liście laurowe (1 sztuk)
  • tymianek (2 sztuk)
  • włoszczyzna (1 sztuk)
  • fasola biała (500 gramów)
  • karkówka wędzona (200 gramów)
  • marchew (1 sztuk)
  • cebula (2 sztuk)
  • czosnek (1 ząbki)
  • masło (4 łyżek stołowych)
  • wino czerwone wytrawne (0.25 litrów)
  • przecier pomidorowy (3 łyżek stołowych)
  • kiełbasa czosnkowa (200 gramów)
  • sól (według uznania)
  • pieprz (według uznania)
  • bułka tarta (1 łyżek stołowych)
  • oliwa (1 łyżek stołowych)
  • natka pietruszki (2 łyżek stołowych)

Przygotowanie:

Fasolę wsypać do garnka, zalać 1l/2l wody i pozostawić, by napęczniała. Gotować z włoszczyzną, tymiankiem i liściem laurowym.
Mięso pokroić na 2 cm kawałki. Marchew, cebulę oraz czosnek obrać i pokroić w kostkę. Podgrzać tłuszcz, mięso usmażyć na złoty kolor, następnie podsmażyć warzywa. Zdjęć z patelni.
Wino dolać do sosu ze smażenia, dokładnie wymieszać, chwilę gotować. Następnie zmieszać z przecierem pomidorowym. Po godzinie dodać do gotującej się fasoli sos i mięso.
Warzywa i pokrojoną w plasterki kiełbasę dodać po pół godzinie.
Tarte bułkę przyrumienić na oleju, dodać pietruszkę. Warzywa wyjęć. Doprawić do smaku. Przed podaniem każdą porcję posypać tartą bułką.

Czas przygotowania:

90 minut

Porcja dla:

4 osób

Sałatka z kalarepką

Barszcz ukraiński II