w , , ,

Barszcz ze śliwkami

Składniki:

  • barszcz czerwony w proszku (1 sztuk)
  • śliwki suszone (60 gramów)
  • skórka z cytryny – otarta (1 sztuk)
  • goździki (2 sztuk)
  • miód (1 łyżek stołowych)
  • pieprz (według uznania)

Przygotowanie:

Umyte śliwki oraz skórkę z cytryny zalać 4 szklankami wody, dodać goździki oraz 3 ziarenka pieprzu i gotować 5 minut. Wywar przecedzić, dodać miód i mocno podgrzać. Wrzucić pokrojone w paski śliwki. Dodać barszcz czerwony i wymieszać, już nie gotować.
Można wyciąć foremką gwiazdki z ugotowanych ziemniaków i dodać je do zupy, wtedy potrawa będzie miała świąteczny charakter.

Czas przygotowania:

15 minut

Porcja dla:

4 osób

Sos selerowy

Kurczak z jarzynami