Składniki:
- barszcz czerwony w proszku (1 sztuk)
- śliwki suszone (60 gramów)
- skórka z cytryny – otarta (1 sztuk)
- goździki (2 sztuk)
- miód (1 łyżek stołowych)
- pieprz (według uznania)
Przygotowanie:
Umyte śliwki oraz skórkę z cytryny zalać 4 szklankami wody, dodać goździki oraz 3 ziarenka pieprzu i gotować 5 minut. Wywar przecedzić, dodać miód i mocno podgrzać. Wrzucić pokrojone w paski śliwki. Dodać barszcz czerwony i wymieszać, już nie gotować.
Można wyciąć foremką gwiazdki z ugotowanych ziemniaków i dodać je do zupy, wtedy potrawa będzie miała świąteczny charakter.
Można wyciąć foremką gwiazdki z ugotowanych ziemniaków i dodać je do zupy, wtedy potrawa będzie miała świąteczny charakter.
Czas przygotowania:
15 minut
Porcja dla:
4 osób