Składniki:
- baranina bez kości (50 dekagramów)
- smalec (6 dekagramów)
- ziemniak (4 sztuk)
- kalarepa (1 sztuk)
- pietruszka (1 sztuk)
- cebula (2 sztuk)
- pomidor (2 sztuk)
- mąka (1 łyżek deserowych)
- śmietana (0.5 szklanek)
- fasola sucha (0.5 szklanek)
- vegeta (1 łyżek deserowych)
- sól (według uznania)
- pieprz (według uznania)
Przygotowanie:
Rozgrzać w szybkowarze połowę tłuszczu, obrumienić w nim mięso, wyjąć, a na to miejsce włożyć fasolę wraz z wodą, w której się moczyła (powinna pokrywać fasolę). Zamknąć szybkowar i ogrzewać 30 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Po tym czasie oczyścić warzywa, pokroić w kostkę i krótko przesmażyć (oprócz pomidorów), na pozostałym tłuszczu. Po otwarciu szybkowaru włożyć do niego mięso, przysmażone warzywa oraz pokrojone pomidory, posolić i popieprzyć. Zamknąć ponownie szybkowar i ogrzewać pozostałe 20 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Po zakończeniu duszenia wlać wymieszaną z mąką śmietanę i zagotować.
Czas przygotowania:
55 minut
Porcja dla:
3 osób