w

Baranina duszona w warzywach

Składniki:

  • baranina bez kości (50 dekagramów)
  • smalec (6 dekagramów)
  • ziemniak (4 sztuk)
  • kalarepa (1 sztuk)
  • pietruszka (1 sztuk)
  • cebula (2 sztuk)
  • pomidor (2 sztuk)
  • mąka (1 łyżek deserowych)
  • śmietana (0.5 szklanek)
  • fasola sucha (0.5 szklanek)
  • vegeta (1 łyżek deserowych)
  • sól (według uznania)
  • pieprz (według uznania)

Przygotowanie:

Rozgrzać w szybkowarze połowę tłuszczu, obrumienić w nim mięso, wyjąć, a na to miejsce włożyć fasolę wraz z wodą, w której się moczyła (powinna pokrywać fasolę). Zamknąć szybkowar i ogrzewać 30 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Po tym czasie oczyścić warzywa, pokroić w kostkę i krótko przesmażyć (oprócz pomidorów), na pozostałym tłuszczu. Po otwarciu szybkowaru włożyć do niego mięso, przysmażone warzywa oraz pokrojone pomidory, posolić i popieprzyć. Zamknąć ponownie szybkowar i ogrzewać pozostałe 20 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Po zakończeniu duszenia wlać wymieszaną z mąką śmietanę i zagotować.

Czas przygotowania:

55 minut

Porcja dla:

3 osób

Jarzynowy torcik

Zupa owocowa