Składniki:

  • masło (3 łyżek stołowych)
  • banan (3 sztuk)
  • ser homogenizowany (1 sztuk)
  • cukier (4 łyżek stołowych)
  • Cynamon (0.5 łyżek deserowych)
  • śmietana kremówka (4 łyżek stołowych)

Przygotowanie:

1. Serek wyłożyć na sito z gazą w celu odcedzenia serwatki (1-2 godz.).
2. Obrane banany pokrajać w długie plastry (4 plasterki z jednego banana).
3. Smażyć na rozgrzanym maśle (2 łyżki) do lekkiego zrumienienia.
4. Przełożyć połowę bananów do wysmarowanego masłem żaroodpornego naczynia.
5. Serek dokładnie wymieszać z cukrem i cynamonem, połową masy posmarować banany.
6. Pozostałe usmażone banany ułożyć na masie serowej, pokryć resztą masy, polać kremówką lub śmietanką.
7. Wstawić do nagrzanego piekarnika (190 C) i zapiekać przez 20-30 min., aż wierzch będzie lekko rumiany.
8. Podawać na gorąco.
Proporcje dla 2-3 osób

Czas przygotowania:

45 minut

Porcja dla:

3 osób

Płatki na deser

Zapiekany ryż w sosie beszamelowym