Składniki:

  • bakłażan (4 sztuk)
  • pomidory (250 gramów)
  • sól (według uznania)
  • pieprz (według uznania)
  • olej (4 łyżek stołowych)
  • natka pietruszki (1 sztuk)

Przygotowanie:

Bakłażany umyć, po usunięciu szypułek pokroić w plastry, oprószyć obficie solą i odstawić na około 30 minut. Pomidory pokroić w duża kostkę.
Bakłażany osączyć z soku i wytrzeć ręcznikiem kuchennym. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć na nim plastry bakłażanów, wyłożyć na półmisek i odstawić w cieple miejsce.
Na oleju pozostały ze smażenia bakłażanów poddusić pomidory, następnie rozłożyć je na plastrach bakłażanów.
Natkę pietruszki posiekać, kilka gałązek odłożyć. Bakłażany posypać natką. Danie udekorować gałązkami pietruszki i podawać z polentą czosnkową.

Czas przygotowania:

30 minut

Porcja dla:

4 osób

Warzywa z dipem z camemberta

Pizza