Składniki:
- bakłażan (4 sztuk)
- pomidory (250 gramów)
- sól (według uznania)
- pieprz (według uznania)
- olej (4 łyżek stołowych)
- natka pietruszki (1 sztuk)
Przygotowanie:
Bakłażany umyć, po usunięciu szypułek pokroić w plastry, oprószyć obficie solą i odstawić na około 30 minut. Pomidory pokroić w duża kostkę.
Bakłażany osączyć z soku i wytrzeć ręcznikiem kuchennym. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć na nim plastry bakłażanów, wyłożyć na półmisek i odstawić w cieple miejsce.
Na oleju pozostały ze smażenia bakłażanów poddusić pomidory, następnie rozłożyć je na plastrach bakłażanów.
Natkę pietruszki posiekać, kilka gałązek odłożyć. Bakłażany posypać natką. Danie udekorować gałązkami pietruszki i podawać z polentą czosnkową.
Bakłażany osączyć z soku i wytrzeć ręcznikiem kuchennym. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć na nim plastry bakłażanów, wyłożyć na półmisek i odstawić w cieple miejsce.
Na oleju pozostały ze smażenia bakłażanów poddusić pomidory, następnie rozłożyć je na plastrach bakłażanów.
Natkę pietruszki posiekać, kilka gałązek odłożyć. Bakłażany posypać natką. Danie udekorować gałązkami pietruszki i podawać z polentą czosnkową.
Czas przygotowania:
30 minut
Porcja dla:
4 osób