w ,

Babka Drożdżowa z mąki kukurydzianej

Składniki:

  • mąka kukurydziana (50 dekagramów)
  • cukier (15 dekagramów)
  • jajka (4 sztuk)
  • drożdże (7 dekagramów)
  • Cukier do drożdży (1/2 łyżek deserowych)
  • mleko (600 mililitrów)

Przygotowanie:

Formę wysmarować masłem. Mąkę kukurydzianą zaparzyć wrzącym mlekiem. Żółtka utrzeć z cukrem, a białka ubić. Do wystudzonej mąki dodać drożdże (wymieszane z 1/2 łyżeczki deserowej cukru), żółtka i pianę z białek. Wszystko wymieszać, przełożyć do formy. Piec w piekarniku: termoobieg 180st.C 1 godzinę.

Czas przygotowania:

90 minut

Porcja dla:

8 osób

Na śniadanie najlepiej jest jeść płatki na mleku

Herbata z cytryną