w , ,

Babeczki z imbirem, gruszkami i czekoladą

Składniki:

  • gruszko pokrojone w kostkę (2 sztuk)
  • imbir w syropie (60 gramów)
  • mąka (250 gramów)
  • proszek do pieczenia (2,5 łyżek deserowych)
  • sól (1 szczypta)
  • orzechy włoskie posiekane (75 gramów)
  • kakao (2 łyżek stołowych)
  • jajka (2 sztuk)
  • cukier (100 gramów)
  • masło miękkie (100 gramów)
  • mleko (1 plastry)
  • czekolada biała (125 gramów)
  • połowki orzechów włoskich (12 sztuk)

Przygotowanie:

Gruszki wymieszać z łyżeczką syropu z imbiru. Osączony imbir drobno posiekać. przesianą mąkę wymieszać z proszkiem, solą, orzechami i kakao. Mikserem ubić jajka z cukrem. stopniowo dodawać na przemian masło. mleko i suche składniki, nie przerywając ubijania, aż masa będzie gładka i kremowa. Łyżką wmieszać gruszki i imbir. Ciasto włożyć łyżką do 12 foremek wysmarowanych masłem. Piec ok. 20 minut w piekarniku ogrzanym do 180 stopni, tak by babeczki wyrosły, ale nie były przesuszone. Odstawić do przestudzenia. Wyjąć z foremek. Rozpuścić czekoladę na parze. Polać babeczki i udekorować połówkami orzechów. Podawać, gdy czekolada zastygnie.

Czas przygotowania:

40 minut

Porcja dla:

12 osób

Zupa jarzynowa z kaszką kukurydzianą

Kapusta pekińska z jajkami