Składniki:
- gruszko pokrojone w kostkę (2 sztuk)
- imbir w syropie (60 gramów)
- mąka (250 gramów)
- proszek do pieczenia (2,5 łyżek deserowych)
- sól (1 szczypta)
- orzechy włoskie posiekane (75 gramów)
- kakao (2 łyżek stołowych)
- jajka (2 sztuk)
- cukier (100 gramów)
- masło miękkie (100 gramów)
- mleko (1 plastry)
- czekolada biała (125 gramów)
- połowki orzechów włoskich (12 sztuk)
Przygotowanie:
Gruszki wymieszać z łyżeczką syropu z imbiru. Osączony imbir drobno posiekać. przesianą mąkę wymieszać z proszkiem, solą, orzechami i kakao. Mikserem ubić jajka z cukrem. stopniowo dodawać na przemian masło. mleko i suche składniki, nie przerywając ubijania, aż masa będzie gładka i kremowa. Łyżką wmieszać gruszki i imbir. Ciasto włożyć łyżką do 12 foremek wysmarowanych masłem. Piec ok. 20 minut w piekarniku ogrzanym do 180 stopni, tak by babeczki wyrosły, ale nie były przesuszone. Odstawić do przestudzenia. Wyjąć z foremek. Rozpuścić czekoladę na parze. Polać babeczki i udekorować połówkami orzechów. Podawać, gdy czekolada zastygnie.
Czas przygotowania:
40 minut
Porcja dla:
12 osób