w ,

12 słoików meksykańskich ogórków

Składniki:

  • ogorki (4 kilogramów)
  • sól (8 łyżek stołowych)
  • chili (2 łyżek stołowych)
  • olej (0,5 szklanek)
  • Główka czosnku (1 sztuk)
  • ocet spirytusowy (1/5 szklanek)
  • cukier (500 gramów)
  • liść laurowy (6 sztuk)
  • ziele angielskie (5 ziarna)
  • gorczyca (3 łyżek stołowych)
  • papryka mielona słodka (1 łyżek stołowych)

Przygotowanie:

Wyszorowane ogórki pokroić w plastry 2 cm grubości. Oprószyć sola i odstawić na 12 godzin, od czasu do czasu mieszając.
Olej zagotować i gorącym polać ogórki. Dodać zmiażdżony czosnek, chili, paprykę, liście laurowe, gorczycę oraz ziele angielskie i wymieszać.
Zagotować ocet z cukrem, mieszając, aż cukier się rozpuści. Gorącą zalewę wlać do ogórków i odstawić na 12 godzin. Przełożyć do słoików i zakręcić.

Czas przygotowania:

30 minut

Porcja dla:

1 osoby

Kotlety schabowe w wiśniowym sosie

Mielone steki wieprzowe