Składniki:
- ogorki (4 kilogramów)
- sól (8 łyżek stołowych)
- chili (2 łyżek stołowych)
- olej (0,5 szklanek)
- Główka czosnku (1 sztuk)
- ocet spirytusowy (1/5 szklanek)
- cukier (500 gramów)
- liść laurowy (6 sztuk)
- ziele angielskie (5 ziarna)
- gorczyca (3 łyżek stołowych)
- papryka mielona słodka (1 łyżek stołowych)
Przygotowanie:
Wyszorowane ogórki pokroić w plastry 2 cm grubości. Oprószyć sola i odstawić na 12 godzin, od czasu do czasu mieszając.
Olej zagotować i gorącym polać ogórki. Dodać zmiażdżony czosnek, chili, paprykę, liście laurowe, gorczycę oraz ziele angielskie i wymieszać.
Zagotować ocet z cukrem, mieszając, aż cukier się rozpuści. Gorącą zalewę wlać do ogórków i odstawić na 12 godzin. Przełożyć do słoików i zakręcić.
Olej zagotować i gorącym polać ogórki. Dodać zmiażdżony czosnek, chili, paprykę, liście laurowe, gorczycę oraz ziele angielskie i wymieszać.
Zagotować ocet z cukrem, mieszając, aż cukier się rozpuści. Gorącą zalewę wlać do ogórków i odstawić na 12 godzin. Przełożyć do słoików i zakręcić.
Czas przygotowania:
30 minut
Porcja dla:
1 osoby